Je gaat studeren in een verre stad of je wil gewoon op kamers gaan. De zoektocht naar een kamer is in ieder geval begonnen! Maar, hoe pak je dit het best aan? In dit blog geven we een aantal handige tips om een studentenkamer te vinden.

 

1.         Welk budget heb je voor een studentenkamer?

Bepaal voor jezelf wat voor budget je aan een kamer wilt uitgeven per maand en hoeveel m2 de kamer minimaal moet zijn. De gemiddelde prijs voor een kamer in Nederland is €450. Wil je de goedkoopste studentenkamer? Verhuis dan maar naar Wageningen want daar ligt de gemiddelde prijs rond de €280. Weinig verrassend ben je het meeste geld kwijt in  Amsterdam. Hier betaal je gemiddeld €610 voor een studentenkamer. 

 

2.         Handige websites om een kamer te zoeken

Op het internet is veel te vinden. Naast schattige kattenfilmpjes dus ook kamers. Dus wil je een kamer zoeken? Dan vind je onderstaand een paar handige websites:

Houd er wel rekening mee dat veel websites een kleine vergoeding vragen. Maar als je daarmee snel een toffe kamer in jouw favoriete studentenstad vindt maakt dat niet uit toch?

3.         Gebruik je Facebook netwerk

Op Facebook laten weten dat je een kamer zoekt is altijd een goed idee. Misschien kent de beste vriendin van je buurvrouw nog wel iemand of zijn er andere bekenden bij wie een plekje in het studentenhuis vrijkomt?

Naast het zelf posten op je eigen tijdlijn zijn er ook veel groepen op Facebook die kamers aanbieden. Probeer eens te zoeken op: ‘ find a room(mate) or house in ….. (stad waar je wil wonen)’ of kamer in …. ( stad waar je wil wonen).

 

4.         Tijdelijk een studentenkamer onderhuren

Veel studenten die tijdelijk in het buitenland studeren of een stage ver weg hebben, verhuren hun kamer tijdens deze periode. Dit houdt in dat jij voor een bepaalde periode zijn/haar kamer kan ‘lenen’. En met een beetje geluk komt er na die periode in het huis een kamer vrij waardoor jij ook nog kan doorschuiven.

En zelfs als dat niet zo is zal je zien dat het gemakkelijker wordt om een kamer te vinden in een stad waar je al woont! Daarnaast is het ook een goede manier om erachter te komen of op jezelf wonen wat voor jou is. Blijkt het toch (nog) niet je ding te zijn, dan heb je in ieder geval niet al je geld opgemaakt aan meubels!

 

5.         Anti-kraak wonen als student

In veel grote studentensteden staan oude gebouwen die leegstaan. Deze worden vaak bezet door studenten die tegen een (belachelijk) lage huurprijs in het huis zitten. Het nadeel is wel dat je geen huurrechten hebt en je kort van tevoren te horen kunt krijgen dat je op korte termijn uit je tijdelijke studentenkamer moet.

Is deze onzekerheid nou niks voor jou, dan kan je ook via de leegstandswet wonen. Hierbij word je wel beschermd en krijg je een huurcontract van minimaal 6 maanden. Een woning in de leegstandswet blijft gemiddeld tussen minimaal 6 en maximaal 10 jaar staan, grote kans dus dat je er je volledige studietijd kan blijven wonen! Ook anti-kraak of leegstandwet woningen zijn op google te vinden!

 

6.         Kamer zoeken via je studentenvereniging

Studentenverenigingen zijn niet alleen gezellig en een manier om vrienden te maken, je kunt er ook een kamer uithalen. Veel studentenverenigingen hebben studentenhuizen waar je terecht kan. Die studentenkamer zoeken en vinden kan zo opeens een stuk sneller gaan.

Maar ook al zitten de studentenhuizen vol, dan nog is dit een ideale manier om je netwerk uit te breiden. Misschien kom je zo wel iemand tegen die een kamer voor je heeft!

 

Meer geld overhouden voor je studentenleven?

Met deze 6 tips om een kamer te vinden kom je vast een stap verder naar je droomkamer! Maar eerlijk is eerlijk, op kamers gaan kost ook geld. Wil jij daarom elke maand voor een laag bedrag een tv, koelkast of wasmachine huren en zo meer geld overhouden voor leuke dingen? Dan ben je bij SmartStudentDeals aan het juiste adres! En wil je meer tips voor een leuker studentenleven? Check dan ook even ons studentenblog.