Aankoopadvies beste Studentenlaptop

De beste laptop voor studenten!

Wat is de beste laptop voor studenten? Dit is een lastige vraag, maar wel een hele belangrijke die wij vaak te horen krijgen van studenten. Een laptop heb je namelijk niet voor even, maar vaak al snel voor 3 tot 5 jaar. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij deze vraag. Wij hopen dan ook dat jullie na het lezen van het studentenlaptop aankoopadvies een weloverwogen beslissing kunnen maken bij het huren van een goede studentenlaptop.

1. Bepaal jouw wensen en eisen

Wat voor jou de beste laptop is, hangt af van je gebruikswensen. Je moet jezelf afvragen 'Welke laptop past bij mij?'. SmartStudentDeals.nl biedt verschillende soorten goede laptops aan van verschillende merken en met verschillende specificaties. Daarom is het erg belangrijk dat je goed weet waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Hier komen vast een aantal veelvoorkomende scenario's voor studenten*:

 • Programma's zoals Photoshop hebben vooral baat bij een snelle processor (CPU) en voldoende werkgeheugen.
 • Als videobewerking je ding is dan heb je veel baat bij (snelle) multi-core processoren (zoals een quad-core).
 • Gebruik je veel programma's tegelijk? Dan heb je baat bij veel werkgeheugen (vanaf 4GB DDR3-geheugen). 
 • 3D toepassingen (zoals 3D-rendering) vragen een snelle videokaart (GPU) & CPU met voldoende geheugen. 
 • Speel je veel games, dan is voornamelijk de GPU belangrijk, maar een snelle CPU kan ook geen kwaad.
 • Wil je al het bovenstaande kunnen doen? Dan heb je een high-end laptop nodig: een alleskunner!  

2. Gewicht en formaat

Naast je studieboeken wil je ook je laptop overal mee naar toe kunnen nemen. Afhankelijk van je gebruikswensen kies je een schermafmeting die het beste bij jou past. Een groter scherm betekent vaak meer gewicht. 15 inch is een prima middenmaat die zich eenvoudig laat verplaatsen maar toch groot genoeg is voor de meeste toepassingen zonder dat dingen onduidelijk of lastig leesbaar worden.

 • <1 kg: exteem licht, komt weinig voor en deze laptops zijn erg klein (13" en kleiner) en duur.**
 • 1-2 kg: licht, vaak luxere modellen (ultrabooks), of simpelweg kleine laptops (15,6" en kleiner).
 • 2-3 kg: gemiddeld, de meeste (betaalbare) laptops zitten in deze gewichtsklasse (meestal 15,6").
 • >3 kg: zware, grote laptops met (meestal) een 17" scherm wat minder praktisch is voor onderweg.

3. Accuduur

Studenten zijn veel onderweg en hebben niet altijd toegang tot netstroom. Zit je bijvoorbeeld lang in de trein en wil je onderweg ook gebruik maken van je laptop? Let dan bij het kiezen van je laptop extra op de accuduur. Bij de meeste laptops staat er bij hoelang de accu mee gaat, uitgedrukt in het aantal milli ampère per uur (mAh). Omdat wij alleen A-merken leveren zit je toch al snel goed!

 • 1 - 2,5 uur: budget laptops, vaak onhandig in verband met constant opladen.
 • 2,5 - 5 uur: gemiddelde laptops: prima te gebruiken.
 • >5 uur: high-end laptops, zeer bruikbaar voor onderweg.

4. Besturingssysteem

Dit is ook een belangrijk punt dat wel eens onderschat wordt. De belangrijkste besturingssystemen zijn Windows en OS X (Apple). De keus is persoonlijk, en kan aanzienlijke voor- en nadelen hebben. In de regel biedt Windows de meeste mogelijkheden en compatibiliteit met software. OS X doet dit minder (al zal je in de praktijk (bijna) nooit teleurgesteld worden), maar biedt volgens velen een betere en stabielere gebruikerservaring. Speel je regelmatig games? Dan is Windows vrij zeker jouw besturingssyteem. Een underdog zou dan nog Linux en Chrome OS (Google) zijn. Het is in bijna alle gevallen mogelijk om op verschillende apparaten verschillende besturingssytemen (tegelijk) te installeren. Deze keus is dus niet per sé bindend! Maar vaak laat support voor eigen configuraties te wensen over.

5. Opslag

Opslag wordt uitgedruk in GigaByte's (GB). In de meeste gevallen is 250 GB al voldoende, maar ben je iemand met een grote beeld-, muziek- en game collectie, is 500 GB of meer aan te raden. Wil je echt snel kunnen werken? Dan is een combinatie van een "ouderwetse" harde schijf (HDD) en een nieuwe SSD de beste betaalbare optie. Tegenwoordig is opslag minder belangrijk en bindend dan vroeger, omdat:

 • er veel (gratis) cloud opslagdiensten zijn als DropBox en Google Drive;
 • opslaggeheugen (HDD en SSD) vaak uitgebreid kan worden (hardwarematig). 

 De beste laptop voor studenten hangt dus af van jouw gebruikswensen. Bij SmartStudentDeals.nl huur je goedkoop en veilig (met garantie!). Gaat er iets stuk? Dan komen wij het gratis repareren! Twijfel je nog steeds over welke laptop bij jou past? Overleg dan met de klantenservice door contact op te nemen. Telefonisch kan ook: 088 - 712 9010 (ma t/m vrij van 09.00 tot 17.00).

* Deze tekst is geüpdatet op 13 november 2017.

** In dit geval laten wij zogenaamde "netbooks" en "tablet-notebooks" buiten beschouwing: over het algemeen zijn deze laptops qua architectuur van de componenten heel anders dan "volwaardige" laptops. Een voorbeeld van een "echte" laptop die licht is (rond de 1 kg) is de Sony Vaio Pro 13 SVP1321M2E.