Goedkoop studeren: collegegeld gehalveerd voor nieuwe studenten!

collegegeld

Collegegeld gehalveerd

Deze "actie" geldt alleen voor studenten die een nieuwe studie beginnen en dus eerstejaarsstudenten zijn in het najaar van 2018. Heb je eerder een universitaire of hbo studie gedaan? Dan geldt deze actie niet. En voor de toekomstige leraren onder ons is er nog meer goed nieuws! Wanneer je wilt beginnen aan een lerarenopleiding na de zomer hoef je niet alleen het eerste jaar, maar ook het tweede jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. 

Waarom een verlaging van het wettelijk collegegeld?

De overheid wil mensen stimuleren om te gaan studeren. Door de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn er steeds meer mensen die liever niet willen studeren door de hoge kosten. Het schrikt dus potentiële studenten af die niet met een torenhoge schuld willen beginnen aan een opleiding. De halvering van het wettelijk collegegeld voor hbo en universiteit lijkt dus een soort compensatie voor het leenstelsel. 

Dit voorjaar nog duidelijkheid over hoogte collegegeld

Lang was er twijfel of deze maatregel al na de zomer van 2018 zou ingaan. Het was een voornemen van het kabinet, maar er werd getwijfeld of dit op tijd was te realiseren. Er moest namelijk een wetswijziging plaatsvinden wat tijd kost. Nu blijkt dat dit gelukt is en de halvering van het collegegeld dus bijna officieel is. 

Wat hielp is dat er van tevoren al door de coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 & ChristenUnie) afgesproken was dat deze partijen voor de halvering zouden stemmen. De verwachting is er in maart gestemd wordt. Zo kunnen studenten hier rekening mee houden nog voordat ze zich moeten aanmelden voor een nieuwe studie. 

Veel kritiek op leenstelsel

Er is de laatste jaren natuurlijk veel kritiek geweest op het leenstelsel, vooral vanuit de hoek met studenten. Zij willen niet aan een opleiding starten met een schuld en hebben een slecht gevoel bij het "lenen" van de overheid. Zij willen dat de basisbeurs terugkeert. De studenten worden gesteund door een aantal partijen zoals GroenLinks, maar ook coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. 

Ondanks de tegenstand is het leenstelsel voor studenten nog altijd actief. Er werd onderhandeld in de coalitie over dit onderwerp, met als uitkomst de halvering van het collegegeld in het eerste jaar.

Flink lager collegegeld voor nieuwe studenten

Het zal de studenten zo'n 1.000 euro besparen in het eerste jaar en dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Stimuleert dit jou als niet-student om te gaan studeren? En zou dit jou als student motiveren als je nog niet zou studeren? Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening, laat het ons vooral weten in de reacties!

 Meer weetjes en tips voor studenten? Bekijk dan ook onze andere blogs voor studenten vol tips en handige weetjes.