Wat is de ideale huisgenoot?

Redenen om op kamers te gaan

In Nederland zijn er op dit moment meer dan 600.000 studenten aan een HBO of universitaire studie. Een groot deel van deze studenten woont op kamers in een studentenhuis of andere woonruimte. Misschien behoor jij ook tot deze groep of ben je van plan om binnenkort op kamers te gaan. En terecht, want op jezelf wonen tijdens je studententijd staat vaak garant voor een prachtige tijd.

De meest voorkomende redenen om op kamers te gaan zijn:

  1. • Kortere reistijd naar je hogeschool of universiteit (dus langer slapen)
  2. • Leren om op eigen benen te staan
  3. • Eindelijk af van de bemoeizucht van je ouders
  4. • Optimaal genieten van je studententijd


Het leven in een studentenhuis

De gemiddelde student op kamers kent het wel; het huis is één grote zooi. Je huisgenoot heeft alweer de afwas niet gedaan en de helft van de huishoudelijke taken waar je dat prachtige schoonmaakschema voor hebt gemaakt zijn, je raadt het al, niet gedaan!

Op zo een huisgenoot zit natuurlijk niemand te wachten. Maar waar denken studenten dan wel aan wanneer zij de ideale huisgenoot moeten schetsen? Met onderstaande kenmerken kom je een heel eind.

Samen de studentenwoning opruimen

Iedereen, nou ja bijna iedereen, houdt van hygiëne. Toch is een opgeruimd huis en een schone kamer in lang niet alle studentenhuizen te vinden. En dit terwijl het door vrijwel iedereen als prettig wordt ervaren wanneer dit wel zo is. Besteed dus zo nu en dan wat aandacht aan je stoel vol kleren en de keuken waar de borden bijna een meter hoog zijn opgestapeld. Het helpt als je met je huisgenoten duidelijke afspraken maakt, want vele handen maken tenslotte licht werk. En blijft die afwas zich toch elke keer opstapelen? Dan is een vaatwasser huren misschien wel een goed idee!

En ben je nou eenmaal niet zo opgeruimd? Zorg dan dat je zooi binnen je eigen kamergrenzen blijft. Dan hebben je huisgenoten er ook geen last van.

Doe wat leuks

Gezelligheid is misschien wel het meest centrale begrip in je studententijd, met of zonder lidmaatschap van een studentenvereniging. Eten jullie bijvoorbeeld wel eens samen of kijken jullie wel eens samen een film of tv-serie? Nee? Onderneem dan actie! Ga eens gezellig met zijn allen iets drinken of eten. Op deze manier krijgen jullie als huis een hechtere band en wordt de sfeer onderling alleen maar beter. De gemiddelde studentenstad bruist van het nachtleven, dus ga gezellig samen op stap en maak kennis met je huisgenoot 2.0. Je hoeft in ieder geval nooit alleen weer terug naar je studentenhuis.

Gezellig koken en eten met je huisgenoten

Ben jij een echte Gordon Ramsey? Show dan je skills en kook zo nu en dan eens voor je huisgenoten. Want iedereen, dus ook studenten, zijn dol op lekker eten. Spreek ook af om eens in de zoveel tijd voor elkaar te koken. Dit bespaart je ook nog eens tijd aangezien je nu maar één keer hoeft te koken in plaats van bijvoorbeeld vier keer. Ook voor de minder getalenteerde culinaire hoogstandjes onder ons; just do it! Houd het gewoon basic en kies voor gerechten die goed in de smaak vallen. En staat er in de keuken alleen een mini-koelkast of een elektrische kookplaat met twee pitten? Kijk dan eens of je samen met je huisgenoten een koelkast of gasfornuis kunt huren. Zo kun je voor een laag bedrag per maand opeens verrassend lekker koken (waarbij een glas wijn of biertje natuurlijk niet mag ontbreken).

Houd rekening met elkaar

Wat in ieder geval niet gewaardeerd wordt zijn hele luidruchtige personen. Er moet natuurlijk ook nog gewoon gewerkt en gestudeerd worden. Denk dus twee keer na voor je om 2 uur ‘s nachts de volumeknop op standje discotheek zet als je met je scharrel tussen de lakens duikt. Want van die slapeloze nacht worden je huisgenoten echt niet blij!

Tot slot: studenten, maar ook studentenhuizen vind je in alle soorten en maten. Het belangrijkste is dat jij het samen met jouw huisgenoten goed naar je zin hebt. Met elkaar praten is ‘the key to success’. Durf elkaar aan te spreken op gedrag dat je niet (of juist wel) waardeert, ga zo nu en dan leuke dingen doen met elkaar, keep it clean en last but not least maak er samen een onvergetelijke tijd van. Zo maak je op kamers gaan pas écht leuk!

Meer leuke en grappige blogs lezen? Check dan ook eens het Smart Student Deals blog!