Checklist voor als je op kamers gaat

Checklist voor als je op kamers gaat

Na de vakantie gaat het gebeuren! Je gaat studeren, genieten van het studentenleven en je gaat op kamers! Hartstikke leuk natuurlijk, maar op jezelf wonen vergt wel de nodige voorbereiding. Hoe richt je jouw kamer nu het beste in en wat mag je absoluut niet vergeten? Wij helpen je graag een handje en hebben een op jezelf wonen checklist voor je opgesteld.  

✓ Inrichting van je studentenkamer

Vaak zijn de kamers in studentenhuizen niet echt groot qua oppervlakte. Ga dus effectief om met de ruimte die je hebt. Koop bijvoorbeeld een tafel of bed met daarin lades waar je spullen in kunt opbergen. Je kan er ook voor kiezen om een hoogslaper aan te schaffen. Op deze manier kun je de ruimte die je daaronder creëert weer optimaal benutten. Daarnaast zijn planken aan de muur een goede manier om je studieboeken te ordenen, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt. Je kan de planken ook gebruiken om je kamer wat op te vrolijken met een plant of vaas. 

✓ Zo scoor je low budget spullen

Maar waar haal je nu al die spullen vandaan om je kamer mee in te richten? Ga eens langs bij kringloop- en tweedehands winkels, zeker de moeite waard. Bijkomend voordeel is dat je er maar een schijntje voor betaald. Ook kun je met enig speurwerk op Marktplaats gratis meubels bij jou in de buurt afhalen. Of wees creatief en ga aan de slag met een oud kastje. Schuur het op en geef het een leuk nieuw kleurtje!

✓ Maak een overzicht

Geen idee wat je allemaal mee moet nemen als je op kamers gaat? Loop dan door de badkamer, woonkamer en keuken om te checken wat jij allemaal nodig hebt.  Schrijf alles op zodat je geen dingen over het hoofd ziet. 

✓ Wat kan je vanuit huis meenemen?

Veel spullen kun je natuurlijk vanuit huis meenemen. Denk aan je bed, beddengoed, cosmeticaproducten, je bureau en prullenbak. Daarnaast is het verstandig om bij jou toekomstige huisgenoten te informeren wat wel en niet nodig is om aan te schaffen. Veel studentenhuizen hebben namelijk een gezamenlijke keuken en woonkamer. Wellicht is het dus niet nodig om pannen, borden, bestek of bijvoorbeeld een stofzuiger te kopen. Scheelt jou weer in de kosten. Vergeet alleen niet te vragen of je hiervoor een vergoeding moet betalen. Je maakt immers maar één keer een eerste indruk. 
 
En heb je weleens gedacht aan een kleine koelkast voor op je kamer? Zo hoef je niet iedere keer de trap op en af als je zin hebt in iets lekkers. In sommige huizen is het niet alleen praktisch, maar ook noodzakelijk. Met een aantal dorstige en luie huisgenoten in huis weet je zeker dat ze van jou drinken afblijven. 
 

✓ Overnemen van een kamer

Vaak kun je als je intrekt in een kamer spullen van de oude bewoner overnemen. Dit kan voor jullie beide een goede oplossing zijn om kosten en moeite te besparen. Met een beetje geluk is het ook nog eens precies jouw smaak. Schroom je dus niet om dit te vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. 
 
Nadat je nieuwe kamer is ingericht en je hebt je intrek genomen, kun je eindelijk genieten van de aankomende jaren als student. Vergeet je ouders of verzorgers niet te bedanken voor alle jaren dat zij (met liefde) voor je gezorgd hebben. En een tip van de redactie: houd het een beetje schoon in je nieuwe stulpje :-).