Advies fornuizen

Advies over fornuizen

Samen koken? Als je in een studentenhuis woont is dit een vaak gehoorde vraag via WhatsApp. Maar om samen een fatsoenlijke maaltijd klaar te maken heb je toch een goed fornuis nodig, het liefst eentje met een oven. Lees hieronder ons aankoopadvies voor fornuizen.

Welke warmtebron?
Kort gezegd zijn er twee verschillende manieren van koken, namelijk op gas of elektrisch. Binnen elektrisch kan je nog kiezen tussen keramisch of inductie.

Het voordeel van een gasfornuis is dat je de warmte die gegenereerd wordt makkelijk kunt verdelen over de pan, hierdoor is hij relatief zuinig in gebruik. Over het algemeen is een gasfornuis ook iets goedkoper in de aanschaf. Het enige waar je op moet letten is of er een gasaansluiting in je huis is. In veel nieuwbouw huizen is tegenwoordig geen gasaansluiting meer. Let op: VERGEET HET GAS NIET UIT TE ZETTEN!

Daarbij is het schoonmaken van een gasfornuis wat lastig. Daar is een handige oplossing voor, je kan namelijk wel altijd je kookplaat met aluminium folie bedekken zodat het niet vies wordt! 

Fornuis

Binnen elektrisch koken zijn er twee groepen te onderscheiden:

  1. Keramisch koken: bij dit type zit er een dikke glasplaat op een spiraal die gaat gloeien. Het verwarmt de plaat maar langzaam op (en koelt dus ook langzaam af). Keramische fornuizen zijn niet duur en simpel schoon te maken, ze gaan alleen wat gemakkelijker kapot.
  2. Inductiekookplaat: Dit is de meeste chique van de drie. Deze kookplaat heeft een keramische plaat met daaronder geen verwarmingsspiraal maar een elektromagnetische plaat. Hierdoor heb je ook pannen nodig met een speciale magnetische bodem zoals pannen van staal of gietijzer. De inductiekookplaten zijn ook duur in aanschaf, daarentegen wordt de plaat wel minder heet en is daardoor zuinig in gebruik.

Energieverbruik en kosten
Gas is qua energiekosten veruit het goedkoopst, je betaalt per huishouden ongeveer 38 euro per jaar. Gebruik je ook nog eens een oven op gas, dan bespaar je ongeveer 70 euro per jaar ten opzichte van een elektrische kookplaat en oven.

Aantal kookplaatsen per persoon
Dit ligt voornamelijk aan de soort maaltijden die je bereidt. In een gemiddeld studentenhuis heb je met 4 mensen 1 fornuis nodig en met 8 mensen 2 fornuizen. Echter, wanneer er altijd twee maaltijden gelijk gekookt moeten worden dan zijn 8 pitjes wel handig. Stem dit af met je huisgenoten.

Oven
Een fornuis is niet compleet zonder een fatsoenlijke oven. Om ervoor te zorgen dat de warmte goed verdeeld wordt is een inhoud van 67 liter op zijn minst nodig. Het aantal verschillende ovensystemen ligt aan het fornuis. De meest voorkomende ovensystemen zijn: grillen, ontdooien, crisp en stomen.

Welk fornuis is het beste?
Bosch fornuizen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Etna heeft ook aardige fornuizen, vooral de elektrische fornuizen van Etna zijn van goede kwaliteit. Pelgrim is een derde merk die overwogen kan worden. Bij SmartStudentDeals.nl zijn we vooral fan van de Bosch apparatuur, degelijk en goed betaalbaar. Ook heeft Bosch goede energiezuinige apparatuur. Alle apparatuur op SmartStudentDeals.nl is veilig, dit is voor met name huisbazen een vereiste! Let dus op wanneer je toch een tweedehands apparaat van Marktplaats haalt, als de huisbaas het er niet mee eens is dan kan hij weer het huis uit!