Aankoopadvies studenten wasmachine

Aankoop advies beste wasmachine!

Tegenwoordig is het onmisbaar om een wasmachine of droger in je studentenhuis te hebben staan. Je kan natuurlijk altijd nog je moeder lastig vallen, maar als die aan de andere kant van het land woont óf je wil even snel iets wassen dan heb je er toch echt één nodig. Waar moet je nu op letten als je een wasmachine in huis haalt wat is de beste wasmachine?

De formule
Voordat we ingaan op de specificaties, is het belangrijk te weten dat een schone was afhangt van 4 factoren: ‘Tijd’, ‘Warmte’, ‘Beweging’ en ‘Chemie’ (wasmiddel). Samen zorgen deze voor een 100% schone was. Kort je in één van deze vier factoren, dan zal de was minder schoon uit je machine komen. Klinkt logisch? In veel gevallen komen wij toch wasmachines tegen die aan minimaal één van deze vier eisen niet voldoet. Aan de factor ‘Chemie’ kan je zelf wat doen, je bepaalt namelijk zelf hoeveel wasmiddel je in de wasmachine doet. De factoren ‘Beweging’ en ‘Warmte’ worden min of meer bepaald door de wasmachine die je aanschaft. Hoe ouder of slechter de wasmachine, hoe minder de kwaliteit van de trommel (‘Beweging’) en ‘Warmte’ (het verwarmingselement) . Echter, de ‘Tijd’ van de wasmachine blijft hetzelfde (is niet aan te sleutelen)waardoor het wasresultaat minder is.

Toerental Centrifuge en Energiezuinigheid
Simpel gezegd voegt het toerental niets toe aan de kwaliteit van het was resultaat. Op het eind centrifugeren is puur bedoeld om je was wat droger te krijgen voordat je het in de droger stopt of ophangt. Ruwweg zorgt 100 toeren meer voor ongeveer 3 minuten kortere droogtijd. Nu maken die 3 minuten niet zoveel uit, maar aangezien deze huishoudelijke apparaten veel stroom verbruiken, kan je hier wel veel op besparen. Het verschil tussen bijvoorbeeld een wasmachine met 1000 toeren en 1600 toeren kan op jaarbasis 25 euro besparing opleveren als je 1 was draait per dag! In een studentenhuis worden soms wel 2 of 3 wasjes per dag gedraaid, tel uit je winst!

Nu snap ik dat je je misschien afvraagt: Gaat mijn was dan niet kapot, met zo’n hoog toerental?
Dat is niet het geval, apparaten die gebouwd worden met een hoger toerental zijn vaak kwalitatief ook beter. Zo bouwen zij langzaam de snelheid op en word je was netjes verdeeld over de hele trommel. Vooral Bosch wasmachines en Miele wasmachines hebben een heel goed centrifugeprogramma.

Naast de besparing die het hoge toerental je oplevert, heeft een wasmachine ook altijd een energielabel. A-Merken hebben tegenwoorden al minimaal A+ labels die ervoor zorgen dat er minder warmte en water nodig is voor een energiezuinig resultaat. Een goede wasmachine heeft minimaal A+ label.

Hieronder vind je een overzicht met de mogelijke besparing op je energiekosten per jaar, mocht je twijfelen tussen het kopen van een tweedehands wasmachine en het huren van een nieuwe wasmachine bij SmartStudentDeals.nl

Besparing energiekosten

Gewicht wasmachine
Eén van de eerste dingen die je jezelf moet afvragen wanneer je een wasmachine aanschaft, is de grootte van de wasmachine. Heb ik een machine nodig met een inhoud van 6 kilo, 7 kilo, 8 kilo of zelfs nog meer? Veel mensen denken dat het te maken heeft met het aantal personen dat de wasmachine gebruikt, dit is deels het geval, maar in een studentenhuis totaal niet van belang. Immers, het buurmeisje van 19 gaat echt niet haar delicate stringetjes bij de boxers en truien van de buurman gooien.

Wat je jezelf moet afvragen is hoe jij het liefst je was wast. Doe je vaak kleine wasjes en scheid je netjes alle kleuren van elkaar, of gooi je gewoon alles op een hoop, wasmiddel erin en klaar. Dan volgt hier dus ook het logische advies: gooi je liever alles bij elkaar, neem dan een wasmachine met een grotere inhoud (7 of 8 kilo), doe je vaak kleine wasjes, neem dan een machine van 6 kg.

Tip: de kilogrammen die worden weergegeven zijn altijd gebaseerd op de stof katoen, denk dus niet dat je 6 kilogram wol in een wasmachine kan gooien!

A-merken versus de rest
Veel  bedrijven bieden naast een heel beperkt A-assortiment vaak ook B-merken (of zelfs nog slechter). Wij adviseren je nooit een apparaat van B-kwaliteit aan te schaffen. Dit met de simpele reden dat ze totaal niet energiezuinig zijn en vaak de factoren ‘Warmte’ en ‘Beweging’ niet goed beheersen. De B-Merken hebben in veel gevallen geen goede vering in de trommel en geen goed verwarmingssysteem waardoor het wasresultaat vaak slecht is. Ook bij tweedehands wasmachines moet je erg opletten met wat je aanschaft. Deze apparaten zijn vaak toch beschadigd waardoor bijvoorbeeld de factoren ‘Warmte’ en ‘Beweging’ zijn aangetast en je was resultaat dus beduidend minder is, zelfs bij A-Merken kan dit het geval zijn! Wil je een nieuwe wasmachine, schaf dan altijd een nieuwe aan. Ga voor de degelijkheid van de Duitse merken zoals Bosch wasmachine of ga voor het innovatieve systeem van de Samsung Eco Bubble die wat extra toevoegt aan de factor ‘Beweging’ met hun innovatieve trommel. Met beide apparaten heb je gegarandeerd een schone was, immers, als je gaat stappen wil je toch dat er geen vlekken in je mooie blouse zitten…

Kopen versus Huren
In een studentenhuis is het altijd lastig de beslissing te nemen om een duur elektronisch apparaat te kopen. Wie betaalt wat mee, welke moeten we dan kopen, wie gaat hem ophalen etc.? Daarbij, sommigen willen (of kunnen) toch niet ineens een groot bedrag uitgeven en slepen dan toch liever de was mee naar huis. Daar is een goed alternatief voor, namelijk huren. Wat zijn daar nou de voordelen van?

  1. De maandelijkse vaste kosten (die al niet hoog zijn) kan je delen over alle kamers. Gaat er iemand uit huis? Dan neemt de volgende het gewoon over.
  2. Je hebt altijd een nieuw A-Merk apparaat in huis die je ook nog eens om mag ruilen aan het eind van de huurperiode voor weer het nieuwste model.
  3. Geen gedoe over van wie het apparaat is, hij is namelijk van jullie allemaal.
  4. Reparaties en onderhoud zijn altijd gratis, ook worden er geen voorrijkosten berekend. Je weet dus waar je aan toe bent, namelijk 1 vast bedrag per maand.
  5. Mocht het apparaat ter plekke niet gerepareerd kunnen worden, dan wordt er een vervangend apparaat geplaatst zodat je wel gewoon door kan blijven wassen.

 Bekijk de beste wasmachines op SmartStudentDeals.nl.