1 op 3 jongeren stuurt pikante dingen via Whatsapp of social

1 op 3 jongeren stuurt pikante dingen via Whatsapp of social

Online privacy. Hoe denken jongeren daar eigenlijk over? We gingen op onderzoek uit en vroegen het aan 475 jongeren. En wat denk je? Ze weten dat er risico’s zijn, maar houden er niet al te veel rekening mee. Pikante foto’s versturen, onbedekte webcams en een nonchalante houding. Het komt regelmatig voor. Maar er is meer. Lees je even mee?

Hoger opgeleiden vaker ondeugend

Naaktfoto’s versturen? Dat doet die zoon/ dochter van mij niet. Nou moeders en vaders van Nederland, think again. Want uit onderzoek van SmartStudentDeals.nl blijkt dat er regelmatig pikante foto’s, video’s en berichtjes worden uitgewisseld. Vooral onder 20-, 24- en 25-jarigen blijkt dit populair en doet ruim 1 op de 3 het weleens.

Wat we versturen verschilt trouwens wel. Zo worden foto’s met 1 op de 5 het meeste gedeeld. Spannende filmpjes zijn populairder onder lager opgeleiden (15%). Dit in tegenstelling tot slechts 6% van de hoger opgeleiden. Sexting is dan wel weer helemaal hip onder laatst genoemde. 1 op de 10 hoger opgeleide jongeren zegt weleens aan sexting te doen. Tja, je moet het toch spannend houden he?

Online privacy? Who cares?

Nou, stiekem meer jongeren dan je denkt. Al doen ze er (te) vaak niets aan. Maar liefst drie kwart van de ondervraagde jongeren is zich door de media bewuster van privacy risico’s. Maar er wat aan doen? Dat is dan weer een stap te ver. Zo doet slechts 1 op de 4 dames iets om de privacy te verbeteren. De heren zijn minder nonchalant; slechts 1 op de 10 onderneemt geen actie.

Of zou het eraan liggen dat we allemaal zo braaf zijn? 1 op de 5 jongeren zegt niets te verbergen te hebben en ligt er daarom niet wakker van.  En nog eens 10% wil zich er gewoon niet mee bezig houden. Zeker nog nooit Black Mirror gekeken?

Waar liggen we dan wel wakker van?

We vroegen jongeren ook waar ze dan wel wakker van liggen. Het antwoord? Over het algemeen Identiteitsdiefstal (56%), het uitlekken van wachtwoorden (53%) en digitale virussen (52%). Onderstaand een overzicht van de top 6.

Wel zien we ook hier flinke verschillen. Zo is slechts 15% van de lager opgeleiden bang voor identiteitsdiefstal. Ook vrezen ze het uitlekken van wachtwoorden veel minder, slechts 37% is hier bang voor tegenover 61% van de hoger opgeleiden.

Digitale gluurders liggen op de loer

Je webcam afschermen, dat is toch nergens voor nodig? Meer dan de helft van de jongeren lijkt dit te denken en heeft de webcam niet afgedekt. En dat terwijl hackers live streams kunnen opzetten en op de meest onverwachte momenten mee kunnen kijken. Dus ook als jij daar in je ondergoed rondloopt. Of pikant materiaal maakt om naar je lover te sturen.

Mannen zijn nog wat nonchalanter; 6 op de 10 dekt de webcam niet af tegenover 4 op de 10 van de dames. Van de meer privacy bewuste jongeren die wel actie ondernemen, plakt het merendeel (37%) gewoon zelf even een stuk tape of post-it over de webcam. Slechts 7% koopt echt een webcam afschermer. Toch zonde van al die hippe crownd funding initiatieven.

Vraag nu onze handige webcamstickers aan!

Meer resultaten coming up

In het onderzoek is ook gekeken naar de woonsituatie van jongeren en studenten, ergernissen tijdens het samenwonen, geld besparen en het huren van witgoed of elektronica. De resultaten hierover lees je binnenkort op het SmartStudentDeals.nl blog.