De duurste en goedkoopste studentenstad om op kamers te gaan

De duurste en goedkoopste studentenstad om op kamers te gaan

Vorig jaar telde Nederland ongeveer 700.000 studenten in het hoger onderwijs. Veel van deze studenten zoeken in de steden waar zij studeren ook woonruimte. Niet gek dus dat er kamernood is. Tegelijkertijd lopen de prijzen per studentenstad behoorlijk uiteen. Maar wat is nou de goedkoopste studentenstad en welke de duurste? Wij zochten het voor je uit!

Goedkoopste-duurste-studentensteden

Dit kost het studentenleven

Het studentenleven is een periode die je absoluut niet wilt missen, maar stiekem ook best prijzig. Volgens een onderzoek van het Nibud heeft een doorsnee student in 2016 de volgende kosten:

  • Huur: € 366, -
  • Boodschappen: € 166,-
  • Studieboeken: € 57,-
  • Vervoer € 55,-
  • Ontspanning, uitgaan en sport: € 144,-
  • Kleding en schoenen: € 47,-
  • Zorgverzekering € 97,-
  • Telefoon € 26,-

Hier komen nog de kosten voor collegegeld bij. Dit is voor het studiejaar 2016-2017 € 1.986,- wat neerkomt op ongeveer €165,- per maand. In totaal geef je dus € 1.123 per maand uit. Niet voor niets dat we eerder al een blog schreven over leuke studentenbaantjes;-)

 In welke stad zijn studentenkamers het duurst?

De prijzen van kamers per vierkante meter verschillen nogal. Over het algemeen kunnen we stellen dat studeren in de Randstad, en dan met name in grote steden, het duurst is. In Amsterdam ben je het duurst uit. Hier kost een kamer van slechts 15m2 namelijk gemiddeld € 440,- per maand. Op de tweede plek volgt Utrecht met €380,- per maand voor een kamer met dezelfde oppervlakte.

 Wat is de goedkoopste studentenstad om op kamers te gaan? 

Wil je liever de kosten voor je leef- en woonruimte beperken? Dan raden wij je aan om in Tilburg te gaan studeren. Hier kost een kamer gemiddeld (slechts) € 319,- per maand. In Enschede is dit zelfs nog goedkoper, namelijk €276,- gemiddeld per maand, maar hier zijn de oppervlaktes van de kamers vaak kleiner. Relatief gezien kan Tilburg zich dus tot de voordeligste en goedkoopste studentenstad kronen. Dus ga jij studeren in Tilburg? Dan zit jij goed komend schooljaar!

De beste studentensteden om te gaan stappen

Stad

Gemiddelde bierprijs in €

 
 

NIjmegen

€ 1,98

 

Tilburg

€ 2,13

 

Rotterdam

€ 2,15

 

Groningen

€ 2,20

 

Utrecht

€ 2,26

 

Amsterdam

€ 2,52

 

Maastricht

€ 2,60

 

Leiden

€ 2,90

 

Voor sommige studenten bijna net zo belangrijk of nog belangrijker dan studeren zelf: het uitgaansleven. In welke steden kun je het beste stappen? Dit is tot de bodem uitgezocht in verschillende populaire studentensteden. In Nijmegen betaal je voor een biertje het minst, namelijk € 1,98. In Leiden kom je er met een gemiddelde bierprijs  van € 2,90 het slechtste vanaf.

Studentenverenigingen

Ook qua aantal studentenverengingen is er een duidelijk verschil tussen de verschillende studentensteden. In Utrecht heb je de ruimste keuze met 16 studentenverenigingen. Op de tweede plek staat Amsterdam met 14 verenigingen. In Tilburg, Nijmegen en Maastricht is dit aantal het minst. In elk van deze steden vind je 6 studentenverenigingen.

 Geld besparen als student

Het mag duidelijk zijn: het verschilt per studentenstad behoorlijk wat je voor een studentenkamer en een biertje betaalt. Natuurlijk kan dit ook weer per wijk of uitgaansgelegenheid verschillen. Uiteraard wel handig om rekening mee te houden wanneer je op kamers gaat of al zit. De goedkoopste studentenstad is dus Tilburg. Hier zijn de kamers het goedkoopst en betaal je voor een drankje relatief weinig. Amsterdam is het populairst maar daarmee ook de duurste studentenstad. Weet je dat ook weer.

Tip: ga je in een (dure) stad wonen? Bespaar dan op de inrichting van je studentenkamer en huur je spullen in plaats van te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een televisielaptop of koelkast huren. Goedkoop en superhandig!