Wat is witgoed en bruingoed?

Wat is witgoed en bruingoed?

Witgoed en bruingoed zijn twee termen die vaak met elkaar verward worden. Wat is het nou eigenlijk? En waar komen deze termen vandaan? En wat is grijsgoed eigenlijk, welke producten vallen hieronder en waarom is er een derde categorie? In deze blog gaan we je alles over wit- en bruin-, en grijsgoed vertellen, zodat je ze nooit meer door elkaar haalt!

Witgoed en bruingoed zijn allebei termen die apparaten beschrijven die uit de elektronicasector komen. Veel van deze apparaten komen uit de keuken, denk aan koelkasten, wasmachines, drogers en vaatwassers, maar ook apparatuur wat in je vrije tijd gebruikt wordt valt hieronder. Denk aan televisies, speakers en andere audioapparatuur.  Naast deze apparaten heb je natuurlijk ook nog laptops, computers en andere ICT gerelateerde apparaten, hoe zit het eigenlijk met deze en onder welke categorie vallen die? Al deze vragen zullen in deze blog beantwoord worden.

Witgoed

Witgoed is een verzamelnaam voor een groot deel van je huishoudelijke apparaten. Witgoed apparaten zijn allemaal apparaten die elektriciteit nodig hebben om te werken. Je kunt hierbij denken aan koelkasten, vriezers, wasmachines, drogers en vaatwassers. Het zijn apparaten die voor het huishouden gebruikt worden, daarom worden witgoed apparaten in de volksmond vaak ook wel huishoudelijk apparatuur genoemd. Deze huishoudelijke apparaten waren vroeger bijna altijd wit, vandaar dat het witgoed genoemd wordt. Tegenwoordig zijn koelkasten, wasmachines, drogers, et cetera lang niet altijd meer wit, maar de naam is wel blijven hangen. Het is dus een redelijk ouderwetse term, dit is dan ook de reden dat er soms verwarring over kan ontstaan. Als je twijfelt of een apparaat onder witgoed valt, stel je dan eens een oude versie van dit apparaat voor, als deze wit is, is de kans erg groot dat het apparaat onder witgoed valt.

Bruingoed

Bruingoed is een overkoepelende term voor alle geluidsapparatuur en beeld elektronica. Zoals eerder benoemd kun je hierbij denken aan speakers, televisies, radio’s en cd-spelers. Ook deze term komt van vroeger, toen al deze apparaten, je raad het al, allemaal een bruine kleur hadden. Tegenwoordig hebben we natuurlijk ook nog allemaal computers, laptops en andere ICT-apparatuur. Er is een discussie over onder welke categorie deze producten vallen; ze maken namelijk wel beeld en audio net als bruingoed maar aangezien ze vrij nieuw zijn is dit lastig te zeggen. Sommige mensen zeggen om deze reden dat deze apparatuur valt onder een nieuwe naam, namelijk ‘grijsgoed’. Grijsgoed komt net als bij bruin- en witgoed van de kleur die de apparaten vroeger allemaal hadden, namelijk grijs. Echter heb je tegenwoordig alle apparaten natuurlijk in alle kleuren die je je maar kunt bedenken.

Bruin- wit- of grijsgoed huren?

Bij Skala.nl bieden we een ruim assortiment aan zowel witgoed, bruingoed en grijsgoed. Koelkasten, vriezers, combinaties en vaatwassers van topmerken als Bosch en LG. Uiteraard hebben we ook een aanbod van hoge kwaliteit wasmachines en drogers. Op zoek naar bruingoed? Bij Skala.nl kan je televisies, speakers en meer audio- & beeldapparaten huren. Meer interesse in een nieuw grijsgoed apparaat? Huur bij ons je nieuwe laptop of computer voor een mooie prijs per maand! Naast nieuwe apparaten biedt Skala.nl ook een assortiment van refurbished apparaten, check ook vooral deze blog om hier meer over te leren!