Hospiteren, als kamerzoekende student in een populaire stad ontkom je er bijna niet aan. Maar wat is het eigenlijk en hoe bereid jij je hier het beste op voor? Dat en meer lees je in deze blog met tips en veelgestelde vragen over hospiteren.
Wat is hospiteren?
Bij hospiteren worden alle kandidaten voor een kamer uitgenodigd om kennis te maken met de huidige bewoners. Meestal is dit tijdens een hospiteeravond, waar je jezelf van je beste kant moet laten zien om kans te maken op de woonruimte. Overigens kan de invulling van zo een hospiteeravond nogal verschillen. Bij de ene sta je met twee andere kandidaten een kwartiertje vragen te beantwoorden, terwijl je bij de andere op een avond vol gezelschapsspelletjes wordt getrakteerd. Even afwachten dus wat je krijgt en probeer bovenal flexibel te zijn.
Hospiteren tips - hoe pak je het aan?
Eindelijk een leuke (en betaalbare) woonruimte gevonden en ben je uitgenodigd voor een hospiteeravond? Bereid je dan goed voor met onderstaande tips voor succesvol hospiteren!
1. Wees origineel in je mail
De eerste indruk begint vaak al bij je reactie op de kamer. Reken er maar op dat bewoners een stortvloed aan reacties ontvangen, dus dat je met een standaard mailtje weinig bereikt. Probeer daarom iets origineels te bedenken en zorg dat je een sterke eerste indruk creëert. Dan heb je misschien ook meteen een streepje voor op de andere kandidaten.
2. Check Facebook
Die eerste indruk begint overigens ook al op Facebook. Neem je profiel dus onder de loep (of laat er een paar mensen naar kijken) en kijk of deze een representatief beeld geeft van jouw persoon. Natuurlijk zijn foto’s van wilde feestjes dit keer wel toegestaan. En weet je al wie de huidige bewoners zijn? Bekijk dan hun Facebook profiel voor een eerste indruk. Ook meteen een goede start om vragen te bedenken die jij aan je toekomstige huisgenoten wilt stellen.
3. Bereid je voor
Ook op een hospiteeravond kun je jezelf voorbereiden. Zorg bijvoorbeeld dat je een antwoord hebt op de meest gestelde vragen (zie verderop in het artikel) zodat je niet bij elke vraag lang moet nadenken. Pas wel op dat je niet elke keer hetzelfde ingestudeerde antwoord geeft.
4. Kom op tijd
Een tip die net zo simpel als belangrijk is. Veel hospiteeravonden werken met timeslots waarin ze elke keer nieuwe kandidaten uitnodigen. Kom dus gewoon op tijd. Niet te vroeg, niet te laat.
5. Laat zien wie je bent
Ok, dus je bent uitgenodigd én op tijd gearriveerd. Showtime! De belangrijkste tip die we voor je hebben is een cliché, maar het is nu eenmaal waar: wees jezelf. Niemand heeft er iets aan als je wordt gekozen terwijl je jezelf compleet anders voor deed. Vooral jij niet, want je wilt tenslotte een leuke klik hebben met de mensen en die bereik je pas als je gewoon lekker jezelf bent. Natuurlijk mag je hier en daar best een beetje overdrijven, maar maak er geen toneelstuk van. Je zult merken dat je zo ook een stuk relaxter bent.
6. Doe gezellig mee
Een andere tip: doe gezellig mee met de rest. Neem wat te drinken als dit aangeboden wordt, doe mee met spelletjes en drink later op de avond ook lekker een biertje of wijntje mee als je hiervoor wordt uitgenodigd. Zo kun je zelf de sfeer proeven en voorkom je dat je afstandelijk over komt.
7. Lichaamstaal is het halve werk
Lichaamstaal heeft een grotere invloed op de indruk die je wekt dan je denkt. Geef daarom een stevige handdruk en zorg dat je rechtop zit en een actieve houding hebt als je staat. Iemand die als een zak aardappelen op de bank hangt komt nou niet bepaald enthousiast over.
8. Kijk iemand aan als je praat
Aansluitend op de vorige tip: maak oogcontact. Natuurlijk geen creepy, starende blik, maar gewoon gezond oogcontact als je met iemand praat. De regel is dat het goed is als je 60-70% van de tijd oogcontact hebt terwijl je aan het praten of luisteren bent.
9. Laat je ouders thuis ;-)
Ook al deel je het liefst alles met je ouders, hospiteren doe je toch echt beter alleen. Je kansen op de woonruimte verdwijnen als sneeuw voor de zon als jij daar met je vader of moeder binnen komt lopen.
10. Stel zelf ook vragen
Tijdens het hospiteren lijkt het soms allemaal eenrichtingsverkeer, maar vergeet niet om zelf ook vragen te stellen. Dit geeft je een beter beeld van de woonruimte en de huisgenoten en laat direct zien dat je niet bang bent om je mond open te trekken.
11. Weet wat je wilt én kunt
Natuurlijk wil je graag een kamer, maar wat wil je eigenlijk? Denk hier over na en zet voor jezelf ook wat eisen en wensen op een rij voor je nieuwe woonruimte qua locatie, afmeting en sfeer. Van een kamer die eigenlijk precies niet is wat je zoekt word je uiteindelijk echt niet gelukkig. Houd ook je budget in het oog. Wat kun je per maand missen zonder dat je moet overleven op boterhammen met pindakaas? Al kun je natuurlijk altijd nog elektronica of witgoed huren voor je studeerkamer als het geld op is ;-)
12. Vraag waarom je het niet geworden bent
Helaas, je bent het niet geworden. Balen natuurlijk, maar vraag toch even waarom je het niet bent geworden. Misschien leer je er nog wat van voor de volgende hospiteeravond.
Welke vragen krijg je op een hospiteeravond?
Over het algemeen zijn er een aantal standaardvragen die je eigenlijk elke hospiteeravond kunt verwachten. Wij hebben een aantal veelvoorkomende vragen op een rij gezet:
• Vertel eens wat over jezelf
• Welke studie doe je
• Wat zijn je hobby’s
• Ben je een opgeruimd type of een sloddervos
• Waar kun je echt niet tegen
• Wat zoek je in een kamer
• Hoe breng je het liefst de avond door
• Doe je vaak wat met huisgenoten
• Ga je vaak op stap
Houd er rekening mee dat ook de meest rare vragen gesteld kunnen worden zoals ‘wat zou je met duizend pingpongballen doen?’ en ‘wat is je beste dierenimitatie?’. Op dit soort vragen kun je jezelf niet voorbereiden, dus maak er gewoon het beste van. Wie weet maak je daarmee juist die doorslaggevende indruk.
Tot zover onze tips voor hospiteren. Meer handige artikelen voor studenten lezen? Bekijk dan onze blog pagina en check ook direct onze stapeldeals waarmee jij je (toekomstige) studentenkamer compleet maakt!
|
Opmerkingen