Hospiteren? Bereid je goed voor op de hospiteeravond met deze vragen

Hospiteren? Bereid je goed voor op de hospiteeravond met deze vragen

Ga je op zoek naar een kamer in een leuke studentenstad? Dan ontkom je waarschijnlijk niet aan een hospiteeravond. Een spannende avond waarbij je (hopelijk) kennis maakt met je toekomstige huisgenoten. Om je te helpen met een goede voorbereiding hebben we een aantal typische vragen voor hospiteren die je kunt verwachten op een rijtje gezet. 

Een goede eerste indruk van jezelf
 
Natuurlijk willen je toekomstige huisgenoten je beter leren kennen. Vragen die je onder andere kunt verwachten zijn:
 
• Vertel eens iets interessants over jezelf
• Wat vind je leuk om te doen?
 
Geef je hierop een antwoord als “Mijn hobby’s zijn...”, dan val je niet echt op tussen de andere gegadigden. Het is belangrijk dat je nadenkt over een creatief antwoord. Laat op een interessante manier zien wie je bent zonder daarbij veel te overdrijven. Blijf jezelf, maar een beetje humor in je antwoorden kan geen kwaad. 
 
Ben je een echte feestganger?
 
Bij het echte studentenleven horen feestjes, heel veel feestjes. De huidige bewoners willen graag weten of je bij de rest van het huis past. Verwacht daarom ook vragen over je feestgedrag en de activiteiten die je ’s avonds doet:
 
• Hoe breng je graag de avond door?
• Houd je van uitgaan?
• Dilemma: een avond stappen of een avondje Netflix?
 
Ook bij deze vragen is het belangrijk dat je eerlijk bent. Ben jij liever een persoon die ’s avond op de bank hangt? Dan wil je niet in een huis wonen waarbij iedereen elke avond op stap gaat. Door aan te geven hoe jij het liefst je avond doorbrengt bepalen de huidige bewoners of je in het huis past of niet. 
 
Op zoek naar dezelfde interesses

Natuurlijk heb je sneller een klik met iemand die dezelfde interesses heeft. Dit zorgt voor gezellige gesprekken en dat maakt het samenwonen ook een stukje leuker. Mensen willen daarom graag weten wat je leuk vindt om te doen. Deze vragen kun je verwachten:
 
• Wat voor een sport doe je?
• Wat is je favoriete muziek?
• Wat zijn je hobby’s?
 
Ben je een keukenprinses of keukenramp?

Op jezelf wonen betekent ook voor jezelf zorgen. Door het drukke studentenleven is dat niet iets waar je altijd zin in hebt. Daarom willen je toekomstige bewoners graag weten hoe goed jouw kookkunsten zijn. Bereid deze vraag goed voor door te bedenken wat je favoriete gerecht is. Je kunt maar beter niet bluffen, want word je uitgekozen dan zal je het gerecht ongetwijfeld eens moeten maken. 

Doorsta je dé test op de hospiteeravond?
 
Naast vragen om je daadwerkelijk beter te leren kennen zullen je toekomstige huisgenoten je ook willen testen. Verwacht daarom ook vreemde vragen als:
 
• Wat was er eerder, de kip of het ei?
• Als je een auto/verkeerbord was, welke was je dan en waarom?
 
Denk niet te serieus na over deze vragen. Probeer hier eerder op een leuke, creatieve manier te reageren. En het voordeel als je al een paar hospiteeravonden hebt gehad: je wordt er steeds beter in. Hospiteren kun je leren zullen we maar zeggen. 
 
Draai de rollen eens om

Natuurlijk heb je geen zin om tijdens een hospiteeravond alleen maar aan een vragenvuur onderworpen te worden. Bedenk van tevoren zelf een paar originele vragen om dit te voorkomen. Zo leer jij de studenten beter kennen en je komt extra geïnteresseerd over. Last but not least: ben jezelf en toon interesse in je toekomstige huisgenoten. Voel je de klik? Dan is de kans groot dat jij de nieuwe huisgenoot wordt. Succes!
 
Meer tips over hospiteren & het studentenleven

Tot zover onze tips om jezelf goed voor te bereiden op een hospiteeravond. Wil je nog meer handige tips? Bekijk dan het blog van SmartStudentDeals. Hier lees je alles over geld besparen, simpele gerechten en een goedkope inrichting van je studentenkamer.