5 tips om jouw studentenhuis schoon te houden

5 tips om jouw studentenhuis schoon te houden

Tip #1: alles gelijk in de vaatwasser

Het is één van de grootste verzamelplaatsen van bacteriën: de vaat die soms wel dagen blijft staan. Menig studentenhuis heeft een gootsteen vol met gebruikte borden en glazen. Dit los je eenvoudig op door alles gelijk in de vaatwasser te zetten, of af te wassen. Een vaatwasser is natuurlijk voor iedereen fijner. En we hebben goed nieuws, je kan ook een vaatwasser huren voor in jouw studentenhuis!

Tip #2: schoonmaakrooster maken

Een schoonmaakrooster is een belangrijke voorwaarde voor een schoon studentenhuis. Hierin zet je alle huishoudelijke taken, de dagen en de verantwoordelijke personen. Zo kan er iemand op maandag verantwoordelijk zijn voor de afwas en een ander op woensdag voor het poetsen van de badkamer. Belangrijk bij het maken van een schoonmaakrooster is dat je de taken niet te groot maakt. Zeker als je met veel huisgenoten woont, kan je de taken makkelijk opdelen. Zo is het voor iedereen iedere week een klein klusje.

Tip #3: naam erop!

Hoe voorkom je nu dat iedereen van elkaars spullen gebruik maakt? Zorg voor labels in bijvoorbeeld de koelkast op laatjes. Zo voorkom je dat je huisgenoot per ongeluk jouw melk opdrinkt bij het ontbijt. Iedereen is daarnaast verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun eigen plekken in huis.

Tip #4: de grote schoonmaak

Er zijn altijd plekjes in huis die tijdens het schoonmaken vergeten worden. Denk aan het stofzuigen achter de bank, of aan een doekje over de televisie halen. Het is daarom een echte aanrader om een aantal keer per jaar een grote schoonmaak in te lassen. Laat al je huisgenoten meehelpen, zodat alle klusjes snel geklaard zijn. Muziek aan en gaan!

Tip #5: schoon toilet

Het toilet is niet het leukste plekje in huis om schoon te maken. Maar als iedereen hier netjes mee omgaat valt het nog reuze mee. Zorg voor vochtige wegwerpdoekjes, hiermee maak je de rand van de wc en de bril schoon. Gooi de wegwerpdoekjes niet in het toilet (in verband met verstoppingen), maar altijd in de vuilnisemmer. Een wc-borstel in het toilet doet daarnaast ook wonderen! Naast de hygiëne na elk wc-bezoek, moet je ook het toilet in de eerder genoemde grote schoonmaak meenemen.