De 4 meest irritante computerproblemen én hoe je ze oplost

De 4 meest irritante computerproblemen én hoe je ze oplost

computer problemen

Computer problemen, je hebt er vast wel eens last van gehad. Sloom internet, vastlopende programma’s, virussen en ga zo maar door. Wij hebben voor jou de meest irritante problemen op een rij gezet. Met verschillende oplossingen natuurlijk, zodat je geen last meer hebt van al dat gezeur. Tijd voor meer zen in je studentenleven!

Help! Mijn computer loopt vast

Er is niks zo vervelend als een vastlopende laptop. Zeker wanneer je net met dat ene belangrijke project bezig bent. Het programma kun je niet zomaar afsluiten, want de kans is groot dat je dan al je bestanden en gegevens verliest.

Het beste wat je in dit geval kunt doen is eerst rustig afwachten. Laat de computer een aantal minuten met rust en met een beetje geluk werken je programma’s dan weer vanzelf. Werkt dit niet? Probeer het dan op te lossen met taakbeheer. Open taakbeheer met de rechtermuisknop op de taakbalk of via CTRL + Alt + Del. Vervolgens kun je het programma dat niet meer werkt afsluiten. Wil ook dat niet helpen? Dan blijft er nog een optie over. Zet de computer handmatig uit met de aan/uit knop. Doe dit alleen bij hoge uitzondering, want hierdoor kun je je computer laten crashen en dat wil je natuurlijk helemaal niet. 

Een trage computer

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je snel iets wilt doen, maar je computer hier heel anders over denkt. Voor dit probleem is een opschoonprogramma de oplossing. Met dit programma werkt jouw computer binnen enkele minuten alweer een stuk beter. Ben je van mening dat de computer nog steeds te traag is na het gebruiken van een clean-up programma? Dan zijn er ook nog programma’s waarmee je de oorzaak van het probleem kunt achterhalen. Wel zo handig toch?

Extra tip: Verdiep je eens in de laptop of computer die voor je neus staat. Grote kans dat je er vanzelf achterkomt dat het bewerken van video’s of spelen van zware games niet zo praktisch is op een computer die je voor een paar tientjes hebt gekocht.

Geluidsoverlast en een hittegolf

Heb jij een laptop of computer die enorm veel herrie maakt en net zo warm wordt als de verwarming? Dan is de oorzaak in veel gevallen de koeler. Hoe meer je de computer/laptop gebruikt, hoe harder jouw koeling moet werken om de onderdelen te kunnen koelen. Dit kan natuurlijk geen kwaad, daar is de koeling tenslotte voor gemaakt. Maar zoveel herrie is wel erg vervelend.  

Zorg er daarom altijd voor dat je niets tegen de koeling van jouw computer/laptop zet. Daarnaast kun je de koeler ook eens een goede schoonmaakbeurt geven. De koeler komt namelijk vol met stof en vuil te zitten (voor de meeste studenten is de studentenkamer schoonmaken nou eenmaal niet de favoriete hobby). Hierdoor moet deze steeds harder werken om goed te blijven koelen. Door je koeler schoon te maken merk je direct dat hij rustiger wordt.

Maakt jouw computer nog steeds teveel geluid na het schoonmaken en sluiten van onnodige processen of programma’s? Dan kun je het beste een externe koeler kopen.

Het Trojaanse paard

Dit is misschien wel het meest vervelende probleem van allemaal. Virussen zijn er in alle soorten en maten met veel uiteenlopende gevolgen. Als je geluk hebt hou je er een trage computer aan over, maar met een beetje pech haal je een Trojaans paard binnen en zijn de gevolgen niet te overzien.

De oplossing om virussen te voorkomen is simpel: zorg dat er altijd een virusscanner actief is op je computer. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn en in de meeste gevallen kun je gratis gebruik maken van de basisvariant. Mocht je computer toch geïnfecteerd raken, dan kun je deze vaak alleen nog redden met een gemaakte back-up of in sommige gevallen met een zware virusscanner. In dat geval is het hoe dan ook verstandig om hulp in te schakelen.

Voorkom problemen met een goede laptop

Tot slot is het natuurlijk altijd verstandig om een goede computer te kopen of een laptop te huren. Met een goede computer of laptop voorkom je vaak al veel van bovenstaande problemen. En voorkomen is beter dan genezen (en bespaart je een hoop stress bij je deadlines!) :-)

Tip: Wist je dat als je een laptop huurt bij SmartStudentDeals, je gratis waar en wanneer je maar wilt gebruik kunt maken van de computerhelpdesk? Je hoeft je problemen dan helemaal nooit meer zelf op te lossen!

Meer handige tips om zonder al te veel problemen het studentenleven door te komen? Hou dan ook zeker ons SmartStudentDeals blog in de gaten.