Checklist: dit moet je regelen als eerstejaars student

Checklist: dit moet je regelen als eerstejaars student

De scholen zijn in volle gang en komt er voor jou waarschijnlijk een druk jaar aan! Het is dus heel belangrijk dat je alles goed hebt geregeld, zodat je je volledig kunt focussen op je studie en het studentenleven. Wij helpen je graag een handje met deze handige checklist: zo weet je zeker dat je alles goed hebt geregeld. 

Mobiele abonnement

De markt van mobiele abonnement is continue aan het veranderen. Waar databundels vroeger erg prijzig waren kun je tegenwoordig tegen een redelijke prijs onbeperkt internetten. Check daarom even hoe je huidige abonnement is ingesteld. Is je abonnement (bijna) afgelopen? Of mag je al vervroegd verlengen? Het is goed om te onderzoeken welke deals er zijn. Het zou zonde zijn als je elke maand te veel zou betalen natuurlijk!

Je ov-reisabonnement

Als student heb je recht op een ov-chipkaart waarmee je gratis kunt reizen. Of je nu op kamers zit of nog thuis woont: het komt altijd van pas! Het is fijn om af en toe naar huis te reizen in het weekend als je op kamers zit in de stad. Voor deze studenten is er het weekend abonnement. De studenten die gewoon thuis wonen hebben meestal van maandag tot en met vrijdag gratis ov.

Op kamers: het huurcontract

Ga je op kamers, dan moet je een huurcontract tekenen. Teken niet zomaar! Staan er geen gekke dingen in? Kloppen alle details zoals ze zijn afgesproken met de verhuurder? Kom niet voor onverwachte verrassingen te staan en lees het contract altijd goed door. Eventueel samen met je ouders, huisgenoten of studiegenoten. Samen zien jullie meer en kun je kritisch kijken naar de afspraken voordat je ze vastlegt met je handtekening.

Maak je kamer eigen

Ga je op kamers? Dan is het leuk om je eigen plekje te maken. Hiervoor hoef je niet meteen allerlei dure spullen te kopen. Kleed je kamer bijvoorbeeld aan met vintage spulletjes van de tweedehandse markt. Ga met vrienden of je nieuwe huisgenoten op jacht om leuke spullen te scoren.

Wassen en koken

Ga je voor het eerst op kamers, dan ben je ineens verantwoordelijk voor je eigen was en avondeten. Veel studentenhuizen hebben een gezamenlijke keuken waar ze hun was kunnen doen en (samen) koken. Zijn er geen apparaten aanwezig of zijn ze eigenlijk versleten? Dan kun je ervoor kiezen om samen met je huisgenoten apparaten te leasen. Zo hoef je geen dure aankoop te doen en kunnen jullie het maandbedrag samen delen.

Studieboeken

Op de meeste scholen geven ze online aan welke boeken je moet hebben. Vaak geeft de school een handige webshop door waar je de boeken direct kan kopen. Koop je nieuwe boeken dan zijn ze meestal vrij duur. Kijk daarom ook eens verder. Er zijn allerlei websites waar je de boeken goedkoper kan bestellen of sneller in huis hebt. Daarnaast kan je boeken eventueel ook tweedehands kopen. Kijk daarvoor eens op marktplaats en bol.com. Studenten die zijn afgestudeerd willen soms snel van hun boeken af. Jij kunt ze overnemen voor een prikkie!

Verhuisd? Geef je adreswijziging door

Ga je op kamers, dan wil je voortaan je post op een nieuw adres ontvangen. Geef daarom bij alle partijen door dat je verhuisd bent. Zo kunnen instanties zoals de bank, dokter, tandarts, gemeente, het ziekenhuis en de belastingdienst je bereiken als ze je nodig hebben. Geef je nieuwe adres ook door aan vrienden en familie én wijzig je gegevens bij webshops. Zo komen je schoolboeken op het juiste adres aan.

Lees meer handige tips

Met deze handige checklist weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet als nieuwe student. Wil je meer lezen over op kamer gaan of geld besparen als student? Neem dan eens een kijkje op ons SmartStudentDeals blog.