Help! Mijn kind gaat op kamers

Help! Mijn kind gaat op kamers

Je kind op kamers is een hele stap. Natuurlijk wil je dat jouw zoon of dochter goed terecht komt. Maar waar moet je allemaal op letten? Wat moet er geregeld worden? En waar begin je? SmartStudentDeals vertelt je wat jij moet weten zodat zowel jij als je kind een toptijd tegemoet gaan.

Huur

Bij het huren van een kamer zijn er veel regels aan verbonden. Natuurlijk moet je zoon of dochter zich aan die regels houden maar er zijn ook regels voor de huurbaas zelf. Zo mag de huurbaas niet helemaal zelf de prijs bepalen van de woning. Hieraan zijn regels verbonden en dit ligt ook aan de grootte en kwalitatieve staat van de woning. Deze regels staan op internet weergegeven.

Huurtips:

  • - Controleer de huurprijs van je woning
  • - Houdt goed contact met de huurbaas, dit kan ooit goed van pas komen

Huurtoeslag

Op het moment dat je kind een zelfstandige woning heeft met een eigen deur, woonkamer, douche en keuken kun je huurtoeslag aanvragen. Mocht dit niet het geval zijn, heb je hier geen recht op. Deze toeslag is aan te vragen bij de belastingdienst.

Vervoer

Als student heb je recht op gratis openbaar vervoer. Hierbij heb je de keuze tussen gratis in het weekend reizen om naar huis te gaan of gedurende de week gratis reizen. Als de woning in de stad zit is het makkelijker om een fiets aan te schaffen, dit bespaart een hoop tijd omdat het in de binnenstad vaak beter op de fiets is dan met de auto of bus. Ook is het milieuvriendelijk om de fiets te pakken.

Reistips:

  • - Gebruik het openbaar vervoer
  • - Pak de fiets!
  • - Start met carpoolen

Verzekeringen

Als je zoon of dochter het huis uit gaat wil je natuurlijk wel dat ze goed verzekerd zijn. Ziektekosten zijn vanaf 18 jaar sowieso verplicht om zelf op naam te hebben. Ook belangrijk is dat je spullen goed verzekerd zijn. Zo kan er tegen diefstal en brand een inboedelverzekering afgesloten worden.

Verzekertips:

  • - Pak een verzekering die past bij de behoefte van uw kind
  • - Verzeker de spullen die er echt toe doen

Uitgave

De uitgave worden ineens een stuk hoger. De maandelijkse kosten liggen veel hoger voor uw kind dan in de periode dat hij of zij nog thuis woonde. Dit zal in het begin nog erg wennen zijn. Ondersteun uw kind hier waar mogelijk in. Dit kan op meerdere manieren. U kunt uw kind aansturen tot meer uren werk, spullen doneren of natuurlijk een bedrag schenken of lenen. Natuurlijk is het ook slim om kennissen en familie na te gaan of ze nog iets hebben voor in het huurhuis.

Inboedel aanschaffen

De aanschaf van de inboedel van de huurwoning is altijd een flinke investering. Vaak zijn dit ook spullen die maar een paar jaar gebruikt worden gedurende de huurperiode. Het merendeel wil hier dus ook niet al te veel geld aan uit geven. Enkele opties hiervoor zijn dan kijken voor tweedehands spullen of het leasen van apparatuur voor hun studentenkamer.

Stimuleren van een buffer

Op kamers krijg je nog al eens te maken met onverwachte uitgave. Daarom is het goed om daarvoor een potje te hebben waar dit uit op te vangen is. Dit kun je bij je kind op meerdere manieren stimuleren. Promoot bijvoorbeeld dat ze een rente krijgen op hun gespaarde geld. Het gaat erom dat je zoon of dochter gestimuleerd is om te zorgen voor een buffer.

Bespaartips:

  • - Koop iets 2e hands
  • - Vergelijk de producten die je koopt
  • - Vraag anderen om hulp
  • - Zet elke maand een bedrag op zij voor onverwachte uitgave

Geef ze de tijd

Voor uw zoon of dochter is het ook een hele verandering om op kamers te gaan. Soms is het moeilijk om ze los te laten, maar dit gebeurt toch. Geef ze dan ook de tijd om hun eigen weg in hun nieuwe thuis te vinden. Hierdoor voelen ze zich beter op hun plek op hun kamer.

En dan nog de laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip is: Het komt wel goed!