Hoe hygiënisch zijn studenten?

Hoe hygiënisch zijn studenten?

Hoe hygiënisch zijn studenten?

Studenten staan bekend om hun onhygiënische leefruimtes. Ze zitten voornamelijk met hun neus in de boeken, eten ongezond, koken niet vaak en feesten erop los! Maar je kunt niet alle studenten over één kam scheren. Er zijn ook studenten die het wel fijn vinden om op te ruimen: de schoonmaakfreaks. Dan heb je nog de twijfelaars; studenten die het af en toe zien zitten om schoon te maken. En het toppunt, de gemakzuchtige studenten.

De beruchte studentenkamer

De één heeft liever een schone badkamer, terwijl de ander de focus legt op het schoonhouden van de keuken. Elke studentenkamer is hygiënisch (of niet) op zijn eigen manier. Er zijn altijd studenten die erboven uitsteken: de schoonmaakfreaks, maar zo ook het gemakzuchtige type. Je kent (of bent?) er vast een. Overal (beschimmelde) etensresten, lege blikjes drank, peuken, pannen, administratie etc. Laten we hopen dat de laptop het overleeft, want er moet natuurlijk wel gewoon huiswerk gedaan worden…

De schoonmaakgehalte

Iedereen heeft andere prioriteiten wanneer het neerkomt op het schoonmaken en schoonhouden van hun kamer. Wat de meesten wel belangrijk vinden is een schoon bed, alhoewel de onderkant van het bed er wel slecht aan toe is. Mensen staan er namelijk niet snel bij stil om hier een doekje overheen te halen en de meeste studenten vinden het onnodig. Niemand ziet het en het wordt ook vaak gebruikt als een extra opbergruimte.

 Voor de meeste studenten is het bureau de meest vieze plek in huis. Tijdens het maken van huiswerk komen er namelijk lekkere snacks en drinken bij. Voor het slapen gaan wordt alles wat op het bed ligt gedumpt op het bureau. En wanneer het bureau gebruikt wordt, wordt alles weer overgeplaatst naar het bed. Kortom, het bureau is één van de meest volle en vieze plekken in huis door de enorme lading die het altijd draagt. En die enorme lading demotiveert de studenten weer om het op te ruimen.

Verrassend genoeg geldt dit voor alle drie de studententypes. Zelfs de schoonmaakfreaks zien het zo af en toe blijkbaar niet zitten om het altijd en overal schoon en opgeruimd te houden. Natuurlijk wordt de keuken ook niet overgeslagen. Waar de schoonmaakfreaks na elk gebruik van de vaat deze netjes afwassen, gebruiken de twijfelaars en de gemakzuchtige studenten pannen, borden en bestek (soms) vaker dan één keer.

 ‘De kleding-stoel’

Iedereen kent het wel: de stoel met de berg kleding. Voor degenen die de ‘kledingstoel’ nog niet hebben uitgevonden: het is het station tussen gewassen kleding in de kast en de wasmachine. Het kan zelfs nog een stapje erger: “Ik heb er een hele bank voor”, lacht Emma, student HRM. Hoewel de kledingstoel voornamelijk voor gedragen kleding wordt gebruikt, geldt hier de uitzonderingsregel. Waar de gemakzuchtige studenten de stoel fanatiek gebruiken voor gedragen kleding, is het bij de schoonmaakfreaks soms anders: “Ik heb een kledingstoel, maar ik gebruik die alleen voor mijn schone kleding”, vertelt Wessel. Twijfelaars zitten er net tussenin. “Ik heb een kledingstoel. Het is wel het enige rommelige in mijn kamer”, aldus HRM-student Arthur.

Kun jij de laatste keer dat je hebt gestofzuigd niet meer goed herinneren? Of krijg je meteen zin om je badkamer voor de tweede keer deze week te gaan poetsen? Welk type ben jij?

Meer leuke blogs over het studentenleven? Check dan ook het SmartStudentDeals blog!