Kind op kamer: waar moet je rekening mee houden?

Kind op kamer: waar moet je rekening mee houden?

Gaat jouw kind op kamers? Dan zijn er een aantal financiële punten waar jij als ouder op moet letten,  maar ook je kind heeft wat aandachtspunten. Hoe zorg je dat alles goed geregeld is en dat je aan alle regels voldoet? De belangrijkste punten lees je in dit artikel.

Wat kost op kamers gaan?

Op kamers gaan wordt steeds duurder. De huur van studentenkamers worden steeds hoger, maar ook uitgaan is een stukken duurder geworden dan 20 jaar geleden. Nibud heeft uitgerekend wat het ongeveer kost om op kamers te gaan. De uitkomst? Je betaalt gemiddeld  € 1.211 per maand. Dit is als volgt opgedeeld:

 • Huur: € 417,-
 • Schoolgeld: € 167,-
 • Boodschappen: € 181,-
 • Studieboeken en -benodigdheden: € 58,-
 • Vervoer (naast de OV-kaart): € 63,-
 • Ontspanning, uitgaan en sport: € 146,-
 • Kleding en schoenen: € 47,-
 • Zorgverzekering: € 106,-
 • Telefoonabonnement: € 26,-

Dit is een flinke last voor jouw zoon of dochter. Hoe krijg je dit elke maand weer bij elkaar? Wij geven je graag wat tips. 

Studentenlening

Jouw zoon/dochter kan helaas geen gebruik meer maken van de basisbeurs. Sinds 2013 is de basisbeurs afgeschaft en het alternatief is het leenstelsel. Voorheen werd de basisbeurs bij afronding van de studie omgezet naar een gift. Bij het leenstelsel moet je alles tot op de cent terugbetalen. Wel kunnen studenten die op kamers zitten een hogere lening krijgen dan de gemiddelde thuiswonende student. Dit kan nu van grote waarde zijn, maar hierdoor wordt de studieschuld van jouw kind wel hoger. Lenen lijkt op korte termijn een goede optie, maar houd zeker ook rekening met de toekomst. Meer weten over lenen? Kijk dan op de website van DUO.

Bijbaan

Veel studenten besteden over algemeen flink wat uren aan een bijbaantje. Hiermee kunnen ze de vaste lasten betalen en natuurlijk willen ze geld overhouden om leuke dingen te doen. Een bijbaan is dus van groot belang voor jouw zoon of dochter. In de meeste studentensteden is er veel vraag naar studenten voor een parttime baan. Je kind kan naar een studentenuitzendbureau gaan om zich in te schrijven als werkzoekende. Zelf actief solliciteren in de horeca of detailhandel levert vaak ook snel een bijbaantje op.

 Belastingvrije schenking

Sommige studenten hebben het geluk dat een deel van hun lasten betaald worden door hun ouders/verzorgers. Hierdoor kan het zijn dat de student zich beter kan richten op de studie doordat hij/zij zich niet zo druk hoeft te maken om de inkomsten. Je kunt je kind helpen met geld, maar ook met diensten of materiële zaken. Schenk je je kind geld? Let dan wel op dat je tot een bepaald bedrag mag schenken, daarna moet je belasting gaan betalen. In 2017 mag je elk kind jaarlijk maximaal 5.320 euro belastingvrij schenken.

Verzekeringen vanaf 18 jaar

Op het moment dat je op kamers gaat of 18 jaar wordt, moeten er enkele dingen geregeld worden. Zo ook de verzekeringen. Er zijn 3 verzekeringen die elke student zeker moet overwegen of die zelfs verplicht zijn. Hieronder een overzicht.

 1. De zorgverzekering is verplicht vanaf 18 jaar. Veel zorgverzekeringen bieden voordelige studententarieven aan, vergelijk dit dus goed.
 2. Op het moment dat jouw zoon of dochter op kamers gaat is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is voor een paar euro per maand geregeld.
 3. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die iemand toebrengt aan een ander. Hieronder valt lichamelijk letsel en materiële schade. Je kunt je zoon of dochter hiervoor verzekeren of zij kunnen dit zelf doen.

Aankopen en investeringen

Je kind gaat op kamers en moet wellicht wat investeringen gaan doen. Denk hierbij aan een wasmachine, laptop, koelkast, televisie en eventueel fornuis. Bij sommige studentenhuizen zijn deze spullen al geregeld. Let er wel op dat de apparaten dan niet te oud of versleten zijn. Verouderde apparaten vreten veel energie en de kans op brand neemt toe. Controleer daarom ook altijd met je zoon of dochter de apparaten die in huis staan. Toe aan vervanging? Kies dan voor huren. Zo kan je op SmartStudentDeals.nl een wasmachine huren vanaf € 10,- per maand. Jouw zoon of dochter kan dit bedrag delen met de overige huisgenoten. Op deze manier hebben zij nieuwe apparaten in huis en hoeven ze geen grote investeringen te doen.

Meer handige tips

Meer handige tips lezen over op kamers gaan of het studentenleven? Bekijk dan zeker ons SmartStudentDeals blog voor meer informatie en praktische tips.