Man verschoont bed vaker dan vrouw maar besteedt was liever uit

Man verschoont bed vaker dan vrouw maar besteedt was liever uit

Maken studenten hun naam waar? Doen ze zelden de afwas en brengen ze hun vuile was ieder weekend trouw naar hotel mama? SmartStudentDeals.nl deed, in samenwerking met Novio Research, onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën en daar kwamen opmerkelijke resultaten uit. Hoe is het met onze hygiëne gesteld?

bed-verschonen-man-vrouw

Een derde van de mannen doet zijn eigen was niet

Wij Nederlanders zijn een schoon volk. Althans, uit het onderzoek van SmartStudentDeals.nl komt naar voren dat 61% van de respondenten wekelijks zijn was doet. Dat is dus helemaal zo slecht nog niet. Jongeren lijken daarin het slimst. 1 op de 5 jongeren geeft aan dat zij nooit de was doen omdat iemand anders het doet. Drie keer raden wie dat dan mag zijn?

Wanneer we dieper in de cijfers duiken stuiten we op nog een opvallend detail. Zeker wanneer we het onderzoek toespitsten op sekse. Waar 93,7% van de vrouwen aangeeft regelmatig de was te doen, geeft 1 op de 3 mannen aan de was nooit te doen. Tijd voor een schoonmaakrooster misschien?

1 op 6 Nederlanders draagt de hele week dezelfde broek

Hoe komt het toch dat de Nederlander niet zo vaak wast? Trekken ze nooit schone kleren aan of hebben ze gewoon te veel kleding? Opvallend is dat jongeren gemiddeld minder vaak een schone broek aantrekken dan 65+’ers. 22% van de jongeren trekt namelijk dagelijks een nieuwe broek aan ten op zicht van 40,9% van de ouderen. Zij sparen hun was waarschijnlijk liever op en willen in het weekend natuurlijk zo min mogelijk vieze was naar het thuisfront sjouwen. Liever een extra dagje in je favoriete broek, toch? 1 op de 6 Nederlanders loopt zelfs het liefst de hele week in dezelfde broek of rok rond. Laten we hopen dat ze niet naast je in de trein plaatsnemen.

Sokken zijn een ander verhaal. Gelukkig geeft drie kwart van de respondenten aan iedere dag schone sokken aan te trekken. Daarin zit het verschil niet in sekse maar in leeftijd. Jongeren trekken namelijk vaker schone sokken aan dan ouderen. Voor oudere mensen kan het aantrekken van een paar sokken een hele opgave zijn, misschien dat de fysieke gesteldheid hierbij dus een rol speelt.  

1 keer per maand of 1 keer per week een schoon bed?

En ons beddengoed? Wordt dat een beetje schoongehouden? Twee derde van de jongeren verschoont niet iedere week zijn bed. Vraag tijdens de volgende date dus eerst naar zijn of haar wasgedrag voordat je besluit tot een onenightstand over te gaan. Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen. 

Meer dan de helft wast nooit af

51% van de jongeren van 18-34 jaar geeft aan nooit de afwas te doen omdat ze een vaatwasser hebben. Dat percentage ligt iets hoger dan het percentage onder alle Nederlanders, 47%. Woon je met negen anderen samen in een studentenhuis? Dan is de kans groot dat er één iemand tussenzit die zijn potten en pannen altijd laat slingeren. Neem het je huisgenoot niet kwalijk want uit het onderzoek komt naar voren dat 1 op de 10 jongeren slechts één keer per week de afwas doet. Ruimt iedereen netjes zijn spulletjes op? Dan is dit je kans om achterover te leunen.   

Al met al is er ruimte voor verbetering onder jongeren. De sokken worden doorgaans netjes onderhouden en ook de afwas lijkt met de komst van de vaatwasser voor minder zorgen te zorgen. Het beddengoed mag daarentegen wat vaker worden uitgewassen. Maak van iedere donderdag een #beddengoedwasdag zodat je je date van het weekend met een gerust hart mee naar huis kunt nemen.