Mannen en ondergoed

Mannen en ondergoed

1 op de 3 mannen verschoont ondergoed niet dagelijks

Wie doet meestal jouw was? Hoe vaak verschoon jij je ondergoed per week? Aan welk huishoudelijk klusje heb je de grootste hekel? Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die gesteld zijn in een onderzoek van Smartstudentdeals.nl naar het was- en poetsgedrag van Nederland. Uit het onderzoek - dat in samenwerking met Novio Research onder 1000 mensen in verschillende leeftijdscategorieën is uitgevoerd - komt een aantal opmerkelijke zaken naar voren. Zo verschoont bijna 20% van de Nederlanders niet iedere dag zijn of haar ondergoed, waarvan het merendeel (78,5%) man is. 10 procent van de Nederlanders laat de was meestal door zijn of haar moeder doen. Vooral jongeren in de leeftijd 18-25 jaar laten de was aan hun moeder over. Benieuwd naar de andere resultaten? Lees snel verder!

1 op de 5 Nederlanders verschoont ondergoed niet dagelijks 

De meeste mensen trekken iedere dag een schone onderbroek aan. Dit doen ze om zich fris te voelen en om hygiënische redenen. Maar bijna 1 op de 5 Nederlanders verschoont niet iedere dag hun ondergoed (19%). Opvallend is dat mannen beduidend minder vaak hun ondergoed verschonen dan vrouwen. 30 procent van de Nederlandse mannen verschoont zijn ondergoed niet dagelijks; tegenover slechts 8% van de Nederlandse vrouwen. De kans dat je een onfrisse onderbroek aantreft bij een man is dus 1 op 3.

Nare geurtjes in je onderbroek 

Hoe vaker het ondergoed wordt verschoond, hoe minder kans op nare geurtjes. Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen. Als je dan bedenkt dat een tiende (9,7%) van de mannen zijn ondergoed zelfs drie keer of minder per week verschoont dan is de kans groot dat zij minder fris ruiken: een onderbroek die twee dagen is gedragen bevat immers meer bacteriën dan een onderbroek die maar één dag gedragen is…

Onfrisse zaken

Het is opvallend dat jongeren niet dagelijks hun ondergoed verschonen. Van de Nederlandse jongeren 18-25 jaar verschoont meer dan een kwart (26%) niet iedere dag het ondergoed. Bijna 1 op de 10 Nederlandse jongeren doet dat zelfs drie keer of minder per week. Je zou juist verwachten dat zij op die leeftijd meer bezig zijn met goed verzorgd en fris ruikend voor de dag komen. Wellicht houdt het op bij een lekker luchtje en een keertje deo spuiten. Ook hier zijn de mannen minder fris dan de vrouwen: van de jongeren die niet dagelijks het ondergoed verschoont is 78 procent man. Niet echt een aantrekkelijke gedachte voor de jonge vrouwen…

Een kind kan de was doen? 

Alhoewel de was doen het klusje is waar de doorsnee Nederlander het minste hekel aan heeft (2%) laat toch 1 op de 10 mensen de was meestal door hun moeder doen. Jongeren van 18-25 jaar en vrijgezellen zijn het minst zelfstandig; meer dan de helft van de jongeren (54%) laat de was door hun moeder doen. Bij 1 op de 3 Nederlandse vrijgezellen doet moeders ook meestal de was (28%). Bij mensen met een relatie is dat bijvoorbeeld maar 4 procent. Van de Nederlanders met een relatie doet bijna de helft (49%) de eigen was, bij 23 procent doet de partner meestal de was of de taak wordt met z’n tweeën gedaan (22%).

Wassen is een vrouwenklus

Doe jij je eigen was of besteed je het liever uit aan je partner? Meer dan de helft van de Nederlanders doet meestal zelf de eigen was (55%). Meer vrouwen (79%) dan mannen doen zelf hun eigen was. Mannen laten liever de was door de partner doen: 1 op de 3 mannen geeft aan dat hun partner meestal hun was doet (31%), tegenover slechts 2 procent bij de vrouwen. Opvallend is dat hoe ouder de man, hoe vaker de was door de partner wordt gedaan. In de leeftijdscategorie 18-25 jaar geeft 8% van de mannen aan dat de partner meestal de was doet, in de leeftijdscategorie 26-45 jaar is dat 25% en in de leeftijdscategorie 46-65 jaar geeft 45% van de mannen aan dat de was meestal door de partner wordt gedaan.

Nederlanders hebben de grootste hekel aan strijken

Aan welke huishoudelijke klus heb jij de grootste hekel? Uit het onderzoek kwam naar voren dat Nederlanders met stip op nummer 1 de grootste hekel aan strijken hebben (28%). Daarna volgt ramen lappen (16%) en de WC schoonmaken (14%). Nederlanders hebben de minste hekel aan de was doen (2%).

Opmerkelijk is dat de Nederlandse jongeren van 18-25 jaar een veel minder grote hekel hebben aan strijken dan de rest van de respondenten. 1 op de 3 van de Nederlandse jongeren (18-25 jaar) heeft de grootste hekel aan het schoonmaken van de WC, daarna volgt het schoonmaken van het doucheputje 22 procent en op de derde plek eindigt strijken (15%).

Neem voor meer persinformatie over Smart Student Deals en het onderzoek van Novio Research contact op met:

Anne Bouk Swildens
Email: annebouk.swildens@elbuco.nl
Tel: +31 (0)88 712 90 08