5 onmisbare survivaltips voor (nieuwe) studenten

5 onmisbare survivaltips voor (nieuwe) studenten

Ben jij net begonnen met het eerste studiejaar van je (vervolg)studie of aan een nieuw jaar van je studie? Dan zit je waarschijnlijk middenin een spannende tijd, want het studentenleven kan aardig hectisch zijn. Wel zo handig om je goed voor te bereiden toch? Check daarom onze vijf survival tips voor nieuwe studenten en start je nieuwe studie als een pro.

Laten we maar met de deur in huis vallen: er komt gewoon veel op je af. Vooral als je alleen de middelbare school gewend bent. Je moet opeens zelfstandig zijn en er is geen (vervelende) docent meer die je de hele tijd achter je broek aan zit. Dat betekent dus meer tijd om te studeren. Of te genieten van het studentenleven. Want voor dat project heb je nog 7 weken de tijd, alle tijd toch..? We verklappen je alvast dat er nachtwerk aan zit te komen. En feestjes tot de zon opkomt om te vieren dat het je gelukt is dat project 5 minuten voor de deadline in te leveren. Het hoort allemaal bij het leven als student.

Maar wil jij vooral genieten van de leuke kanten van het studentenleven en het nachtwerk enigszins beperken? Lees dan even onderstaande tips voor nieuwe studenten.

1.      Volg (de meeste) colleges

Oke, we snappen dat je meteen begint te juichen als je geen aanwezigheidsplicht hebt bij colleges. Toch is het uiteindelijk wél volgen van colleges slimmer dan je denkt. Wist je dat je door het volgen van al je colleges minder hoeft te doen voor dat lastige tentamen? Onbewust neem je veel informatie op, zelfs zonder aantekeningen te maken en door alleen maar te luisteren. Dit scheelt je enorm veel tijd op die laatste dag voor je tentamen! En ga er maar vanuit dat elke minuut goud waard kan zijn.

2.      Koop een agenda!

Een agenda kopen? We weten dat het suf klinkt. Toch is dat ding superhandig. Zo hou je een beetje overzicht en voorkom je dat je een stapavond plant op de dag voor je tentamens. Of opeens een dubbele date hebt staan. Hoe dan ook, een agenda zorgt dat je niet verrast wordt door vergeten deadlines. Efficiënter plannen zodat je meer tijd overhoudt.

3.      Sluit je aan bij een studentenvereniging

Van wie leer je meer dan van studenten met ervaring en soortgenoten? Door je aan te sluiten bij een studentenvereniging of een studievereniging leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen. Zo leer je van elkaar, deel je nieuwe ervaringen en maak je niet de stomme fouten die elke nieuwe student normaal maakt. En de ouderejaars hebben wellicht zelfs jouw project vorig jaar gedaan...

Kortom, wil jij een groot sociaal netwerk, een uitbundig uitgaansleven en daarnaast wat extra hulp tijdens je studietijd? Dan is het aansluiten bij een studentenvereniging of studievereniging een must voor jou! Al moet die vereniging natuurlijk niet een fulltime baan naast je studie worden ;-)

4.      Zoek een (studie gerelateerde) studentenjob

Studeren kost geld en een leuk studentenleven in onze studentensteden nog meer. Zo simpel is het. Een onderzoek van het Nibud toont aan dat de gemiddelde student per maand €1.123,- euro uitgeeft. Alle toeslagen die je als student wellicht krijgt, zoals studiefinanciering, huursubsidie, zorgtoeslag en de aanvullende beurs, dekken waarschijnlijk een deel van je uitgaven, maar zeker niet allemaal!

Daarnaast wil je als student natuurlijk ook leuke dingen doen, waaronder uitgaan met vrienden. Ook dit kost een hoop geld. Toch maar op zoek naar een bijbaantje dus. Informeer hier eens bij je medestudenten, op je studentenvereniging of tijdens het sporten. De studentenjob die jij zoekt is dichter bij dan je misschien denkt. En wees gerust, lang niet alle bijbanen zijn afzien.

Op deze manier verdien je maandelijks een leuk bedrag om je kosten als student mee te dekken. Daarnaast doe je ook nog eens praktijkervaring op waardoor je al een voorsprong hebt op je medestudenten! Alsof dat nog niet genoeg is begin je onbewust ook al aan het opbouwen van een netwerk. Dit kan jou later misschien wel van pas komen bij het vinden van een baan!

5.      Koop niet al je spullen nieuw

En als we het dan toch over geld hebben: in je nieuwe studentenleven heb je ook een hoop nieuwe spullen nodig. Denk aan boeken, een laptop en als je een eigen studentenkamer hebt een koelkast. Maar moet je alles opnieuw kopen? Zeker niet! Check bv. Marktplaats voor tweedehands studieboeken of huur een studenten laptop of koelkast. Zo bespaar je een hoop geld, waar je toch weer andere leuke dingen mee kunt doen. Relaxt!

Meer handige tips voor studenten? Check dan het SmartStudentDeals blog.