Studentenvereniging; lid worden of niet?

Studentenvereniging; lid worden of niet?

We kennen ze allemaal; de verhalen over ontgroeningen gone wrong en de vette feesten. Hoe dan ook, iedereen is wel bekend met het fenomeen ‘ de studentenvereniging’. Jaarlijks schrijven dan ook rond de tienduizend studenten zich in bij zo een vereniging. Twijfel jij of je je wilt aansluiten bij een vereniging? Dan hebben wij de voor en nadelen op een rijtje gezet voor je!

De grootste studentenverenigingen van Nederland

Laten we eerst eens kijken naar de grootste studentenverenigingen. Dit is op dit moment de top 3:

  1. A.S.C./A.V.S.V. – studentenvereniging Amsterdam  +/- 2700 leden
  2. Vindicat – studentenvereniging Groningen - (+/- 2400 leden
  3. Veritas – studentenvereniging Utrecht - +/- 1700 leden

Overigens zijn er in Nederland tientallen verenigingen. Dus je hebt vrij veel keuze als je je ergens bij wilt aansluiten. Twijfel je? Lees dan verder voor de voordelen en nadelen.

 Lid worden van een studentenvereniging – de voordelen

Je leert veel nieuwe mensen kennen:

Als je gaat studeren is de kans dat je nog (bijna) niemand kent erg groot. Door lid te worden van een studentenvereniging  is je sociale leven in één klap uitgebreid. Aangezien er zoveel leden tussen zitten zullen er genoeg mensen tussen zitten die je leuk vindt! 

Gala’s, diners en dispuut avonden

De verenigingen staan erom bekend dat er veel leuke activiteiten georganiseerd worden. Elk jaar is er een gala en zijn er allerlei diners, leuke avonden en feesten.

Een netwerk voor later

Studentenverenigingen zijn van oudsher bedoeld als plek om je netwerk uit te breiden. Tegenwoordig is dat minder waar alles om draait, maar alsnog wel iets wat speelt! Doe er je voordeel mee! 

Je vindt sneller een kamer

Het blijft altijd lastig om een kamer in een studentenstad te vinden. Lid worden van een studentenvereniging kan dit een stuk makkelijker maken. Sommige verenigingen hebben eigen huizen waar alleen maar leden in mogen. Naast de huizen zal er altijd wel een medelid zijn die iemand kent die een huisgenoot zoekt. Scheelt je weer een hoop hospiteren. 

[Handig: dit moet je weten over hospiteren]

De nadelen van een studentenvereniging?

Verplichtingen

Als je lid wordt van een vereniging worden er bepaalde dingen van je verwacht. Het is vaak de bedoeling dat je op elke borrel en elk feestje je gezicht laat zien. Zelfs als je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt.

De ontgroening

Bereid je voor op een aantal weken waar je waardigheid als mens verleden tijd is. Je zult dingen moeten doen die wellicht helemaal niets voor jou zijn of waar je je niet goed bij voelt. Volgens de mensen daar is het allemaal goed voor de ‘Jaarband’.

Als jij nou liever een  ‘jaarband’ creëert op het terras met een biertje of wijntje zonder dat je een week niet mag douchen, uitgescholden wordt en/ of vieze dingen moet eten? Dan kan je beter niet meedoen aan de ontgroening. 

Het is duur

Lid worden van een studentenvereniging voel je zeker ook in je portemonnee. Niet alleen het lidmaatschap kost geld, maar ook de toegangstickets voor de events, feestjes en reisjes kosten geld. Daarnaast zijn de biertjes natuurlijk ook niet gratis (maar wel lekker!).

Je loopt risico op studievertraging

Studentenverenigingen kosten veel tijd. Zoals je eerder al las wordt van je verwacht dat je er altijd bent. Dit gaat al snel ten kosten van je studie! Al helemaal als je besluit deel te nemen aan een commissie of een bestuursfunctie. Maak er dan maar een jaar studievertraging van. 

Meer handige tips voor een chill studentenleven?

Tot zover de voordelen en nadelen van lid worden van een studentenvereniging. Meer handige tips voor studenten of meer geld overhouden? Check dan ook ons studentenblog of onze voordelige lease tv’s, wasmachines en koelkasten. Alles voor een leuker studentenleven.