Studeren in het buitenland: dit moet je weten

Studeren in het buitenland: dit moet je weten

Tip #1: Regel je huisvesting

Omdat je het liefst niet op straat of onder een brug wilt slapen, is het verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een appartement of kamer. Zeker in de populaire steden moet je dit op tijd regelen. Steden zoals Barcelona, Rome en Berlijn zitten vaak al snel vol met studenten van over de hele wereld. Informeer daarom snel bij de gastuniversiteit of school waar jij je bij aansluit, vaak bieden ze zelf huisvesting aan voor studenten. Als dit niet het geval is, dan kun je op zoek gaan naar organisaties die kamers verhuren. Kijk ook op Facebook naar speciale groepen voor het regelen van een woonruimte.

Tip #2: Denk aan de financiën

Mocht je tijdens een voltijd studie gaan studeren in het buitenland, dat brengt dit de nodige kosten met zich mee. Zo moet je huisvesting betalen, leefgeld, studiekosten en natuurlijk zijn er bepaalde kosten die in Nederland ook doorgaan. Verder is het ook handig om een verzekering af te sluiten tijdens deze periode. Voor sommige landen heb je een visum nodig, let erop om deze op tijd aan te vragen.

Om dit alles te bekostigen kun je natuurlijk gebruik maken van je studiefinanciering. Maar het is ook handig om vooraf te sparen of eventueel op de bestemming een baantje te zoeken. Zo duik je helemaal in de cultuur van de locals. Nog een handige tip is om te kijken of je in aanmerking komt voor de Erasmus beurs. Dit is een potje van de overheid voor studenten die willen studeren in het buitenland. Ook kun je een vergoeding krijgen voor je ov-chipkaart, als je deze op pauze zet.

Tip #3: Maak een checklist

Als je een half jaar voor een studie of stage in het buitenland zit, is het niet makkelijk om thuis nog even dat shirtje op te halen wat je vergeten bent. Maak dus ruim van te voren een checklist met daarop alles wat je wilt meenemen. Maak het niet te gek, ook in het buitenland zijn er genoeg winkels waar je alle dingen die je nodig hebt kunt kopen. Denk wel aan spullen zoals je laptop, paspoort en benodigde medicijnen.

Met deze 3 handige tips voor studeren in het buitenland ben je er helemaal klaar voor!