5 megahandige tips tegen tentamenstress

5 megahandige tips tegen tentamenstress

Na het chillen op school en het maken van opdrachten wordt het tijd voor de echte uitdaging: de tentamens! Voor veel studenten een angstgegner waarbij je in één keer een gigantische bak met stof moet onthouden. Krijg je al vette tentamenstress bij het idee? Check dan onze 5 tips tegen stress waarmee jij alles beter onthoudt.

Tentamen tip 1: concentreren met muziek

Muziek helpt je beter te concentreren. Dit komt omdat de juiste muziek je stress kan verminderen. Het ligt er per persoon aan wat dan de juiste muziek is. Sommigen kunnen juist beter studeren van muziek die ze altijd luisteren, sommigen raken afgeleid. Over het algemeen geldt dat klassieke muziek vaak het beste concentratievermogen oplevert.

Tentamen tip 2: ontspan voor en na het studeren

Een tweede tip tegen examenstress: ontspannen voor het studeren. Klinkt misschien raar, maar als je ontspannen bent beïnvloed dat direct je leervermogen en neem je meer informatie op. Helaas betekent ontspannen niet dat je de hele middag gaat chillen, maar een rustmomentje van 2 à 3 minuten.

Een trucje is om naar een vast punt op de muur te kijken om zo je visuele systeem te activeren voor het studeren. Dit helpt je met focussen op het studiemateriaal. Het is slim om na het tentamen even uit te rusten van je inspanningen en te analyseren wat goed en fout ging. Zo haal je binnen de kortste keren een voldoende!

Tentamen tip 3: chocolade!

Klaar voor de lekkerste tip tegen examenstress? Komtie: het beste excuus om chocolade te eten is omdat het je helpt met studeren. Cacao bestrijdt namelijk 70% van je stress-hormoon cortisol. Dus door het eten van chocolade creëer je een ontspannen gevoel. Sla dus een goede voorraad chocolade in voor je tentamenweek, want deze heb je nodig.

Tentamen tip 4: je studie is even je baan

Om een goed resultaat te halen moet je meer doen dan alleen maar de boeken doorlezen. Je moet ook de juiste instelling hebben. Eigenlijk zou je voor jezelf je studie moeten behandelen als een 9-tot-5-baan. Je moet het net zo serieus nemen als een echte baan. Houdt hierin je werktijden aan met genoeg pauzes zodat je daarna klaar bent en dingen voor jezelf kunt doen.

Tentamen tip 5: samen weet je meer dan jij alleen

Probeer als het mogelijk is met wat studiegenoten af te spreken voor het tentamen. Door zelf onderwerpen aan de kaak te stellen en ze aan elkaar uit te leggen wordt iedereen slimmer. Zo help je studiegenoten die iets over het hoofd hebben gezien of die iets niet snappen. En zelf krijg je ook uitleg waardoor ook jij sterker het tentamen ingaat. Het bijkomende voordeel is dat je samen zonder stress je tentamen maakt!

Dus ga snel aan de slag met deze tips tegen stress en hengel die voldoendes binnen!

Meer tips voor een leuker studentenleven?

Meer handige tips voor het zware studentenleven? Hou dan regelmatig ons SmartStudentDeals blog in de gaten voor praktische tips over studeren, geld besparen en andere handige dingen voor een leuker studentenleven.