Tips voor hospiteren deel 1: dit moet je weten over hospiteren

Tips voor hospiteren deel 1: dit moet je weten over hospiteren

Ben je als student op zoek naar een woonruimte? Dan heb je ongetwijfeld te maken met hospiteren. Hospiteren is een soort sollicitatie om kans te maken op een kamer in een studentenhuis. Tijdens een hospiteeravond word je uitgenodigd om jezelf voor te stellen. Om ervoor te zorgen dat jij gekozen wordt, hebben wij voor jou de beste 7 tips op een rijtje gezet.

Tip #1 Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij wie ga je solliciteren en passen deze studenten eigenlijk wel bij jou? Voordat je naar een hospiteeravond gaat is het goed om jezelf eerst voor te bereiden. Check bijvoorbeeld social media om te kijken wat de interesses van je nieuwe toekomstige huisgenoten zijn. Hierdoor kun je bepalen of de groep bij jou past. En deze informatie kun je natuurlijk ook gebruiken tijdens een hospiteeravond.

Tip #2 Een goede eerste indruk

Niet is zo vervelend als ongemakkelijke stiltes. Vermijd ze dan ook! Laat het gesprek niet stil vallen. Als jij wilt opvallen tussen alle kandidaten moet je goed voor de dag komen en voldoende te vertellen hebben. Dit laat namelijk zien dat je open en spontaan bent. Neem ook pauzes tussen het praten door. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je aandachtig naar een ander gesprek luistert of neem wat te drinken. Als je teveel praat kom je al snel dominant over, dat is ook weer niet de bedoeling.

Tip #3 Blijf bij de les

Voorkom ook dat je te afwezig overkomt. Niet alleen opdringerig zijn kan voor een negatieve indruk zorgen, maar ook een afwezige indruk werkt averechts. Als je te stil bent dan denkt de groep dat je niet sociaal bent. Aangezien zij met jou moeten samenwonen kiezen ze liever iemand die een beetje sociaal is.

Tip #4 Maak kennis met iedereen

Ga met alle huisgenoten een gesprek aan, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Zorg dat iedere huisgenoot jouw gezicht heeft gezien. Dit geeft aan dat je sociaal bent en zo kan iedereen zich jou herinneren als er een keuze gemaakt moet worden.

Tip #5 Speel op safe

Doe je niet anders voor dan dat je daadwerkelijk bent. Je kunt een keiharde pokerface opzetten, maar dat heeft geen zin. Als je uiteindelijk uitgekozen wordt en met deze groep moet gaan samenwonen, dan komen ze er toch wel achter wie je werkelijk bent. Is er tijdens de avond geen klik? Dan kun je sowieso beter op zoek naar een ander huis.

Tip #6 Wat doe je aan?

Een goede eerste indruk is super belangrijk. Besteed daarom voldoende aandacht aan hoe je eruit ziet en zorg dat je nette kleding draagt. Dus zeker geen sportbroeken of yogapants, maar dat spreekt natuurlijk voor zich.  

Tip #7 Waarom jij?

Bereid je goed voor op de vele verschillende vragen die gesteld worden. Zonder twijfel word je door de bewoners aan de tand gevoeld. Natuurlijk kun je niet alle vragen voorbereiden, maar denk wel na over de meest belangrijke. Bedenk bijvoorbeeld goed waarom jij daar wilt wonen en waarom zij jou moeten kiezen.  

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de hospiteeravond. Je kunt het! Meer handige tips om zonder al te veel problemen het studentenleven door te komen? Hou dan ook zeker ons SmartStudentDeals blog in de gaten.