Smerige keuken? 5 simpele tips om de boel snel schoon te maken

Smerige keuken? 5 simpele tips om de boel snel schoon te maken

De meeste studenten zijn niet bepaald dol op schoonmaken. Een smerige keuken is in een studentenhuis dan ook vaker regel dan uitzondering.. Is de boel bij jullie ook te smerig voor woorden? Bekijk dan onderstaande simpele schoonmaaktips waarmee je de keuken snel weer (enigszins) toonbaar maakt.


Schoonmaaktip 1: Afwas vol aangekoekte etensresten

Superleuk natuurlijk dat je huisgenoot vorige week iemand te eten had, maar dat aanrecht vol smerige pannen en borden? Dat is toch echt jammer. Vooral omdat jij eigenlijk net die ene pan nodig hebt die te smerig is om aan te pakken. De oplossing? Vul de pan met water en gooi er een vaatwastablet of drie eetlepels soda in. Vervolgens de boel een poosje (liefst een nachtje) laten weken en je spoelt al het vuil er zo af. Scheelt je weer een hoop schrobben en boenen. Of je huurt natuurlijk gewoon een vaatwasser, mag die het werk voor je doen.

Schoonmaaktip 2: Vlekken op het fornuis

Het fornuis is de plek in de keuken waar 'the magic happens'. Helaas is er weinig magisch aan een smerig fornuis vol etensresten. Gelukkig kun je ook het fornuis redelijk eenvoudig weer schoon krijgen. Leg hiervoor een natte vaatdoek (heet water) op de aangekoekte resten/ vlekken en laat deze tien minuten liggen. Hierna veeg je het er zo af. Ingebrande vlekken kun je insmeren met groene zeep en hier een natte doek opleggen.

Schoonmaaktip 3: Tosti-ijzer snel schoonmaken

Tosti's, wie is er niet dol op? In de meeste studentenhuizen is er dan ook wel een te vinden. Al zou je sommige apparaten door de laag kaasresten bijna niet meer herkennen. Wil jij je tosti liever in een schoon apparaat bakken? Doe dan een paar velletjes keukenrol tussen de ijzers terwijl deze aan het afkoelen is. Een andere handige tip is om je tosti in aluminiumfolie te bakken. Zo voorkom je dat de kaasresten in het tosti-ijzer terecht komen.

Schoonmaaktip 4: Tijd om de koelkast schoon te maken?

En ga je voor een wat grotere klus, zoals het schoonmaken van de koelkast? Doe dan een scheut allesreiniger in een emmer warm water en maak de boel schoon. Neem vervolgens alles af met een doekje met water en azijn en vergeet ook de afsluitrubbers niet mee te nemen. En ben je het zat dat de koelkast altijd smerig is? Huur dan een koelkast voor op je kamer, cheap en gemakkelijk.

 Schoonmaaktip 5: De frituurpan schoonmaken - durf jij het aan?

Een andere veelvoorkomende bron van smerigheid is de frietpan. Want even snel bitterballen frituren is heerlijk, maar het schoonmaken is een klus die iedereen graag laat liggen. Toch is het gemakkelijker dan je denkt. Haal eerst het vet eruit door deze in een fles te doen (NIET door de gootsteen spoelen). Vul hem vervolgens met water, gooi er een vaatwastablet in en zet de pan op maximaal 100 graden. Zo kookt de pan zichzelf schoon en kun je resterende vuiligheid gemakkelijk met een schuursponsje of doekje verwijderen. Kan hij er weer een poosje tegenaan.

 
Tot zover onze snelle tips voor een schone (studenten)keuken. Op zoek naar meer handige tips? Neem dan een kijkje op het blog van SmartStudentDeals.