Tips Om je afstuderen te overleven

Tips Om je afstuderen te overleven

Uiteindelijk moet elke student eraan geloven: afstuderen. Om je een handje te helpen hebben we een aantal handige afstudeertips op een rijtje gezet. Van een strakke planning tot het meewerken in een organisatie en van een goede band met je stagebegeleider tot feedback van je medestudenten.

Tips van de ervaringsdeskundige

Zelf ben ik op dit moment ook aan het afstuderen. Je krijgt in dit artikel dus een aantal praktische tips van een medestudent.

Mijn eerste tip is om een strakke planning voor jezelf te maken. Geloof mij, in tijdnood komen wil je echt niet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een prettige werksfeer, richt je kamer zo in dat je optimaal kan studeren. Er is niets fijners dan het hebben van je eigen werkplek. Is je studentenhuis te druk? Kies dan voor een stille studieruimte of ga eens naar een bibliotheek. Mijn laatste persoonlijke tip is om je soms echt even helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Uitgaan, terrasjes en vrienden zijn natuurlijk een stuk leuker, maar deze verleidingen moet je soms weerstaan tijdens het afstuderen.

Tips voor stage

Heb je voor een afstudeerstage gekozen? Ook dan heb ik enkele handige tips op een rijtje gezet:

  • Maak aan het afstudeerbedrijf duidelijk het om een afstudeerstage gaat, met niet de volledige focus op meewerken. De meeste studenten die de gehele week meewerken hebben het vaak erg zwaar en krijgen problemen met het behalen van de afstudeer deadlines.
  • Zorg voor een goede band met jouw stagebegeleider, die je tijdens het afstuderen nog hard nodig gaat hebben voor vragen en advies.
  • Ben proactief, stel met name in de eerste week veel vragen zodat je goed weet hoe het bedrijf waar je stageloopt in elkaar zit.

Tips afstudeerscriptie

Ook voor de studenten die voor een scriptie hebben gekozen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Laat je verslag nakijken door een ander, na een aantal weken werken in hetzelfde verslag zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Ook voor iemand die niet bekend is met de materie moeten de teksten duidelijk zijn.
  • Plan alles goed vooruit, zo kom je niet in de knoei met deadlines.
  • Vraag feedback aan medestudenten. Vaak kom je dezelfde drempels tegen bij het schrijven van je scriptie. Wat moet er bijvoorbeeld in het hoofdstuk methodiek staan? Hoe ga je om met bronnen? Bij mij op de opleiding heb je bijvoorbeeld een afstudeerkring, waarbij je elkaars stukken beoordeeld.
  • Mijn laatste tip van deze blog: geloof in jezelf, alles komt goed! Je bent natuurlijk niet voor nies zover gekomen, blijf dus altijd geloven in jezelf. Ik hoop dat je zelf wat aan de bovengenoemde tips hebt gehad en wens je heel veel succes met afstuderen.