Wat ga jij doen na je studie?

Wat ga jij doen na je studie?

Je zit in het laatste jaar van je studie en de volledige focus ligt op je scriptie. Meer dan terecht ook, want dit is ongeveer het lastigste en het meest tijdrovende wat je in je hele school/studieperiode hebt gedaan. Toch is het handig om te kijken wat je na je studie gaat doen. Er zijn vaak twee soorten personen in dit proces. De een wilt graag doorsturen omdat hij of zij nog niet toe is aan een fulltime job of wilt graag nog meer kennis opdoen. De ander is blij dat al die jaren studeren erop zitten en eindelijk aan de slag kan. Wat de opties na jouw studie zijn, lees je in deze blog.

Een traineeship

Zoals waarschijnlijk verschillende leraren tegen je hebben gezegd: ‘je bent nooit te oud om te leren’ of ‘je bent nooit uitgeleerd’. Dit is een opmerking waar je toen van moest zuchten, maar als je er nu over nadenkt, weet je dat die leraar gelijk heeft. Wil jij je specialiseren met een traineeship of juist je kennis aanvullen met een richting die goed bij jou past? Dan is een traineeship een hele goede toevoeging voor jou! Ben jij dus nog niet uitgeleerd en wil je daarnaast een veel benodigde ervaring opdoen? Dan is het zeker handig om een traineeship te bekijken.

Werken na je studie

Veel studenten zijn blij dat ze eindelijk hun kennis in praktijk mogen uitbrengen na hun studie. Deze mensen zijn klaar om de arbeidsmarkt op te gaan en zitten vol met energie aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Echter lopen veel afgestudeerden tegen hetzelfde probleem aan, dit is namelijk ervaring. Veel bedrijven zoeken afgestudeerden met ervaring, maar hoe krijg je ervaring als je net bent afgestudeerd? Een optie is om tijdens je stageperiode of afstuderen al in de branche gaat werken waar jij na je studie in wilt werken. Zo doe jij al de nodige ervaring en kennis op om een startersfunctie te vervullen. Is dit niet wat de werkgever zoekt? Doe dan een stapje terug. Begin bij een baantje dat net wat onder jouw niveau ligt, zo doe je ervaring op. Een stap terug doen om twee stappen vooruit te zetten!

Ga er tussenuit!

Ben jij nog niet klaar om een van de bovenstaande opties te vervullen en wil jij je hoofd leegmaken na al het harde studeren? Ga er dan een half of heel jaar tussenuit! Laat je inspireren in bijvoorbeeld een ander land. Je kan in het buitenland je tweede taal verbeteren of een nieuwe taal aanleren. Wil je dit niet? Dan ben je nog steeds aan het leren, want je staat met deze opties nooit stil. Je krijgt hier enorm veel levenservaring voor terug. Misschien krijg je wel een hele andere kijk op het leven, wat je kan helpen in je algemene ontwikkeling en leer je jezelf op een hele andere manier kennen!