Zijn (jouw mede)studenten smeerkezen?

Zijn (jouw mede)studenten smeerkezen?

Vorig jaar lazen we al dat lang niet iedereen dagelijks schoon ondergoed aantrekt. Tijd dus om te kijken hoe het gesteld is met de rest van onze kleding. En wat blijkt? Ook sokken worden meer dan eens gerecycled. Lees onderstaand meer over Nederlanders en hun (vieze) was.

Hoe hygiënisch ben jij eigenlijk?

Hygiëne zou bij iedereen hoog in het vaandel moeten staan. Verrassend genoeg blijkt dit lang niet altijd het geval. Alhoewel, verrassend..? Grote kans dat jij ook al eens naast iemand in de bus of trein hebt gezeten die een uur in de wind stonk. En dan hebben we het niet over studenten aan het einde van hun introweek.

In samenwerking met NovioResearch gingen we op zoek naar antwoorden en ondervroegen we 1000 Nederlanders over hun was- en kleedgedrag. Hoe  vaak verschonen we onze sokken? En trekken we die broek of rok morgen nog een keer aan? De resultaten zijn minder dan je fris dan je denkt.

You can leave your.. socks on?

Om maar met bemoedigende woorden te beginnen: de meeste Nederlanders, 75%, trekken braaf elke dag nieuwe sokken aan. Maar dat betekent dus dat een kwart van ons best een paar dagen op dezelfde sokken rondloopt. Zo blijkt 20% om de dag van sokken te wisselen en, gelukkig, slechts 2% dit op wekelijkse basis te doen. Hoe je het voor elkaar krijgt om een week op dezelfde sokken rond te lopen is ons trouwens een raadsel (tenzij je kickt op de lucht van zweetvoeten). Overigens blijken het vooral 50-plussers te zijn (6%) die slechts wekelijks een nieuw setje sokken tevoorschijn trekt.

En hoe zit het met het vooroordeel dat vooral mannen er een potje van maken? Dat blijkt wel mee te vallen. Zo trekt 72% van de mannen en 78% van de dames dagelijks frisse sokken aan. Opvallend is trouwens dat 6% van de jongeren zelfs meerdere keren per dag van sokken wisselt. Zou dit zijn omdat de dates nog gescoord moeten worden? Of ligt het aan die smerige vloer in het studentenhuis? Wie zal het zeggen.

Kan die broek nog een keer aan?

Als we het hebben over de broek en rok ontstaat een heel ander beeld. Zo wisselt de helft van ons om de dag van kleding. 1 op de 3 dames doet dit zelfs elke dag. Maar goed, 2 x dezelfde outfit aan is voor de meeste dames nou eenmaal een no go. Het onderzoek toont hier dan ook een verschil tussen dames en heren. Slechts 1 op de 10 dames wisselt wekelijks de rok of jurk voor een frisse versie. Dit tegenover 1 op de 5 mannen die wekelijks van broek wisselt. Mannelijk Nederland kijkt dus niet zo nauw (past dan weer bij het vieze onderbroeken verhaal). Verklaart misschien ook waarom ze een stuk minder wassen dan vrouwen.

Tip: hou je (vieze) kleding langer fris

Kortom: zijn we een stel viespeuken bij elkaar? Dat blijkt allemaal wel mee te vallen. Al kan het voor sommige Nederlanders geen kwaad als ze die wasmachine nét wat vaker laten draaien. En wil je vieze kleding toch nog een dagje aan? Hang deze dan even uit om te luchten, gebruik goede deo of gebruik wasverzachter. Laatstgenoemde zorgt dat vuil minder snel hecht. En tot slot een tip die je niet verwacht: leg je stinkende kleding in de vriezer. Gewoon even in een plastic zak doen en een nachtje laten liggen. Et voila, de meeste nare geurtjes zijn verdwenen.

Al is dit natuurlijk geen excuus om dan maar niet meer te wassen ;-)