Kosten studeren op een rijtje

Kosten studeren op een rijtje

Ga je binnenkort studeren? Dan is het fijn om te weten met welke kosten je te maken hebt. In deze blog bespreken we wat studeren per jaar kost: van de kosten van je studie tot gemiddelde kosten voor een studentenwoning.

Kosten studie hbo / universiteit

Ten eerste de kosten voor de studie zelf. Hier heb je te maken met wettelijke collegegeld bedragen. Voor het studiejaar 2019-2020 betaal je 2083 euro wanneer je voltijd studeert, voor het studiejaar 2020-2021 betaal je 2143 euro. Natuurlijk heb je niet alleen met het collegegeld te maken, maar ook met kosten voor studieboeken, het maken van printjes en andere zaken zoals bijvoorbeeld een laptop. Reken hier ongeveer gemiddeld 50 euro per maand voor.

Totaal: 223 euro per maand.

Huur van een kamer

Huur is de grootste kostenpost voor studenten. De gemiddelde huurprijs is erg verschillend per stad. Uit onderzoek van Kamernet (2018) blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Nederland 403 euro is. Ga je in Amsterdam studeren? Spaar dan nog zeker wat extra’s: de gemiddelde huurprijs is hier 571 euro. De goedkoopste stad om een kamer te huren is Enschede, met een gemiddelde huurprijs van 302 euro. En dan heb je alleen een kamer, in veel gevallen niet eens apparaten zoals een wasmachine, televisie of een vaatwasser. Gelukkig huur je deze al vanaf 10 euro per maand bij Smart Student Deals! 

 Totaal: 413 euro per maand.

Verzekering en boodschappen

Een zorgverzekering is voor iedereen verplicht in Nederland en is helaas een flinke hap uit je maandelijkse budget. Gemiddeld ben je hier 109 euro voor kwijt, voor een basisverzekering. Nog iets wat elke maand terugkomt zijn natuurlijk de boodschappen! Als student kan je flink besparen door vaak met je huisgenoten samen te eten, door te kiezen voor huismerken en te letten op de aanbiedingen. Gemiddeld gezien ben je hier volgens het Nibud wel nog steeds 181 euro per maand aan kwijt.

Totaal: 290 euro per maand.

Overige kosten

Tot slot horen er als student natuurlijk ook een hoop leuke dingen bij: uitgaan, sport en ontspanning. Gemiddeld gezien wordt hier volgens het Nibud (2019) ongeveer 146 euro per maand aan uitgegeven door studenten. En vergeet ook de telefoon niet (26 euro per maand) en kleding (47 euro per maand).

Totaal: 219 euro per maand.

Wat kost studeren per jaar?

Nu we alle verschillende kostenposten hebben besproken, kunnen we de vraag ‘wat kost studeren per jaar’ voor je beantwoorden:

  • Kosten studie: 223 euro per maand.
  • Kosten kamer: 413 euro per maand.
  • Zorgverzekering en boodschappen: 290 euro per maand.
  • Overige kosten: 219 euro per maand.
  • Totaal kosten studeren: 1145 euro per maand.

Het is dus slim om goed inzichtelijk te maken hoe je dit bedrag per maand als student gaat betalen. Ga je een bedrag lenen? Ga je het met een bijbaan bekostigen? Of helpen je ouders een handje?