Bij het wonen op kamers hoort natuurlijk het organiseren van een huisfeest. Om te voorkomen dat je huisfeest een flop wordt hebben we een aantal tips voor zowel de voorbereiding van het studentenfeest als het feest zelf.
Huisfeest organiseren?
Voorbereiding
Bij het organiseren van een vet huisfeest hoort uiteraard de juiste voorbereiding. Het falen in de voorbereiding is namelijk de voorbereiding op het falen.
1. Thema
Zorg voor een leuk thema voor je huisfeest. Neem hier goed de tijd voor om hier over na te denken en doe dit met zijn allen. Door er met elkaar over te sparren kom je tot nieuwe inzichten. Je kunt ervoor kiezen om een thema aan te houden dat wel vaker wordt gebruikt zoals een foute party of hot or not. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iets actueels uit het nieuws of van social media te nemen. Dit maakt je thema lekker origineel!
2. Uitnodiging
Als je eenmaal het thema van je huisfeest hebt bepaald, zorg er dan voor dat dit thema duidelijk op je uitnodiging staat. Iedereen moet natuurlijk op zijn best verkleed gaan naar jouw huisfeest. Wat ook belangrijk is aan je uitnodiging is dat deze uniek is en er leuk uitziet. Het moet aantrekkelijk zijn om te lezen. Vermeld ook of er introducés mee mogen en of er eventueel entree betaald moet worden. Als jij namelijk groots uitpakt met je studentenfeest, komen daar veel kosten bij kijken. Schaam je dus niet om een kleine bijdrage te vragen. Als jouw feest echt zo vet wordt is dat het geld echt wel waard.
3. Informeer je buren
Het is belangrijk om de buren vroeg van tevoren te informeren dat je een huisfeest gaat geven, studentenfeesten hebben tenslotte een niet al te goede reputatie bij buren. Dit kan je tegelijk doen met het versturen van de uitnodiging. Heb je leuke buren? Nodig ze dan ook uit! Zijn het niet zo van die feestbeesten? In dat geval zullen ze het waarderen dat jullie ze erop attenderen dat jullie een huisfeest geven.
4. Versiering
Zorg dat je rekening houdt met de versiering voor je feest. Als je een thema hebt bepaald moeten niet alleen de gasten verkleed komen, het huis moet ook helemaal aan het thema voldoen. Dit kan je zelfs zo ver doorvoeren dat je ook eten en drinken aanpast op je thema. Hierdoor maak je indruk op je gasten en laat je zien dat je overal over nagedacht hebt. Als je een beetje rondkijkt kom je er al snel achter dat er genoeg themafeest ideeën zijn die populair zijn onder studenten.
5. Takenlijst
Geef iedereen bij het organiseren van het feest een eigen taak. Eén persoon is verantwoordelijk voor de uitnodiging, de ander voor de inkopen van de versiering en de drank en een ander persoon maakt de gastenlijst. Op deze manier wordt genoeg aandacht besteed aan alle taken en bemoeid niet iedereen zich met hetzelfde.
6. Muziek
Eén van de belangrijkste voorbereidingen voor een geslaagd studentenfeest, muziek! Je kunt op verschillende manieren je muziek verzorgen. Dit kun je doen door middel van het inhuren van een DJ. Let hierbij wel op want een DJ inhuren, ook al ken je de persoon in kwestie, is best prijzig. Als het huren van een DJ niet binnen je budget past, zorg er dan voor dat je van tevoren een muzieklijst samenstelt. Dit kun je zelf handmatig doen maar je kan ook kijken of er een leuke mix op YouTube of Spotify te vinden is.
Tips voor tijdens jullie studentenfeest
Tot zover je voorbereidingen voor het feest. Het feest zelf is the moment to shine! Om het huisfeest goed te laten verlopen zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden.
1. Zorg dat een van je huisgenoten iedere keer in de buurt van de deur staat. Dit ten eerste om de entree die je mogelijk hebt gevraagd te innen en ten tweede omdat het gewoon heel vervelend is als je gasten lang moeten wachten tot iemand de deur open doet. Wel een tip: wissel met elkaar af! Spreek hiervoor desnoods tijden af, zo is niemand de hele avond de sjaak, omdat iedereen even verantwoordelijk is.
2. Verkleed je met je huisgenoten allemaal hetzelfde zodat jullie herkenbaar zijn voor de mensen op je feest die je niet kent. Doe dit dan natuurlijk wel op een leuke manier en zorg ervoor dat jullie eruit springen. Het is en blijft wel jullie feest.
3. Schuif alle meubels aan de kant en leg je gehuurde laptop op een veilige plek zodat er genoeg plek is voor iedereen om lekker te dansen. Zorg er ook voor dat er weinig tot geen stoelen staan. Omdat er geen plek is om te zitten zullen je gasten ook eerder gaan dansen.
4. De laatste tip is een erg voor de hand liggende tip maar wel de meest belangrijke; zorg ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft, maar vergeet niet zelf ook een beetje te genieten!
Meer handige tips voor studenten? Check dan het Smart Student Deals blog.