Wat kost het studentenleven?

Wat kost het studentenleven?

Als je gaat studeren krijg je te maken met een lading aan kosten. Logisch dus dat je als beginnend student of ouder wilt weten wat deze kosten zijn en wat het studentenleven kost. Die schulden blijf je tenslotte liever voor. In dit artikel zetten we de belangrijkste kosten van het gemiddelde studentenleven op een rij.

De kosten als student op een rij

Zoals gezegd brengt het studentenleven allerlei kosten met zich mee. Onderstaand vind je de gemiddelde maandelijkse kosten als student volgens het Nibud Studentenonderzoek 2017:

  • Huur studentenkamer: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de Ov-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering student: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro

Een van de grootste kostenposten is echter het collegegeld. Het collegegeld voor hoger onderwijs voor studiejaar 2017-2018 is €2.006,-, wat uitkomt op €167,- per maand.

Al deze bedragen bij elkaar opgeteld kost een gemiddeld studentenleven voor een uitwonende student €1.211,- per maand.

Studiefinanciering en geld lenen bij DUO

Een student kan in 2017 bij DUO maximaal €1.034,85 lenen om zijn studie te financieren. Dat betekent dat een student gemiddeld €176,15 te kort komt om zijn maandelijkse kosten te financieren. Echter hebben de meeste studenten een bijbaan naast hun studie om dit tekort op te vullen.

Besparen op de kosten als student

Als student is het fijn als je ouders hier en daar even bijspringen om de kosten te dekken. Zo een vetpot is dat studentenbudget tenslotte vaak niet. Zeker in het begin van het studiejaar kan wat extra sponsoring daarom fijn zijn aangezien dan de meeste kosten gemaakt worden. Denk aan studieboeken, maar ook een studentenlaptop of meubels en witgoed voor de studentenkamer.

Een eerste idee om geld te besparen is om niet alles nieuw te kopen, maar bijvoorbeeld een studentenlaptop te huren. SmartStudentDeals biedt de mogelijkheid om verschillende apparaten zoals een koelkast, wasmachine en een tv te huren. Hierbij betaal je slechts een klein bedrag per maand in plaats van een groot bedrag.

Bekijk daarnaast op Marktplaats of via andere studenten of je tweedehands studieboeken kunt overnemen. Deze boeken zijn vaak maar 1 jaar gebruikt en prima om mee te studeren. Een eenvoudige manier om geld te besparen.

Help de student het schooljaar door

Het studentenleven is zeker in het begin even wennen, ook qua budget. Daarom kan het fijn zijn om soms even met je ouders te kijken of je uitgaves zo nu en dan even te analyseren. Zo houd je zich op je budget en voorkom je onnodige schulden. Een mooi vooruitzicht toch?

Meer tips over besparen als student of het (goedkoop) inrichten van je studentenkamer? Bekijk dan ook eens het studentenblog van SmartStudentDeals. Daarnaast vind je op de website ook nog meer informatie over het leasen van bijvoorbeeld en tv op laptop